Uspori! 1.790 dece pešaka povređeno za pet godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2021, 15:44

Uspori! 1.790 dece pešaka povređeno za pet godina

Državna Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas, povodom početka školske godine da vozači posebno budu oprezni jer se očekuje pojačan saobraćaj u zonama škola i naselja.

Agencija je podsetila da je za pet godina 1.790 dece koja su bila pešaci povređeno u saobraćaju, od čega 182 u zonama škola.

Vozačima je poručeno da je u zonama škola u naselju ograničenje brzne 30 kilometara na sat, dok je u takvim zonama van naseljenih mesta ograničenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 50 kilometara na sat.

Upozoreno je da je primena epidemioloških mera uticala na održavanje nastave i promene navika i ponašanja svih učesnika u saobraćaju.

"Deca nisu aktivno učestvovala u saobraćaju na putu od škole do kuće, a to je relacija na kojoj dolazi do povreda i saobraćajnih nezgoda u kojima deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta najčešće stradaju. Posebnu pažnju treba obratiti na kretanje dece u grupama, jer su tada skloniji da svu pažnju posvete međusobnom igranju, a ne učešću u saobraćaju", poručila je Agencija.

Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja ukazuju da deca najčešće stradaju u svojstvu vozača, pešaka i putnika u vozilu.

U periodu od 2016. do 2020. godine u saobraćaju je poginulo 44 dece osnovnoškolskog uzrasta, od čega 13 kao pešaci, 24 kao putnici i sedam kao vozači.

Od ukupno 13 poginulih dece pešaka, četvoro je život izgubilo na pešačkom prelazu.

Za tih PET godina bilo je 1.790 povređene dece u svojstvu pešaka, od toga 182 je povređeno u "zoni škole", a 577 na pešačkom prelazu.

Agencija je navela da od ukupno 24 poginule dece u svojstvu putnika u vozilu, 21 dete je život izgubilo u putničkom automobilu, dvoje na traktoru i jedno na biciklu.

U svojstvu vozača život je izgubilo sedmoro dece školskog uzrasta i to šestoro na bicklu, a jedno kao vozač putničkog vozila.

Agencija je istakla da je prošle godine prvi put, u poslednjih deset godina, evidentirano poginulo dete u svojstvu vozača putničkog automobila.

"Molimo sve roditelje da čuvaju svu decu u saobraćaju i da budu primer ispravnog učestvovanja u saobraćaju kako bi deca izgradila ispravne stavove i usvojila važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju", poručila je Agencija.

Vozače su podsetili i da se kazne i kazneni poeni dupliraju ukoliko prave saobraćajne prekršaje u prisustvu dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za pet godina 577 dece povređeno na pešačkom prelazu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2021, 10:29

U Srbiji je u poslednjih pet godina oko 1.800 dece osnovnoškolskog uzrasta povređeno u saobraćajnim nesrećama u svojstvu pešaka, od čega je 577 dece povređeno na pešačkom prelazu, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić...Kada je reč o...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.