Izvor: RTS, 25.Jun.2021, 14:30

Uručeni ugovori lokalnim samoupravama za zamenu stolarije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Kraljevu da je potpisivanje i uručenje ugovora o dodeli sredstava lokalnim samoupravama za povećanje energetske efikasnosti početak realizacije nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.
Mihajlovićeva je rekla da je ovo prvi korak ka racionalnoj upotrebi energije, s obzirom na činjenicu da prosečno domaćinstvo u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << troši 40 odsto više energije u odnosu na druge zemlje.

"Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume je ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeljeno milijardu dinara. Ovo je važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje", rekla je Mihajlovićeva.
Ona je izjavila da sada slede pozivi za kompanije i građane. "Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani", istakla je ona.

Mihajlovićeva je izjavila da očekuje prve ugovore sa građanima u avgustu, a radove u septembru, kao da i će se vršiti kontrola procedura i radova, te najavila do kraja godine još jedan javni poziv.
Čelnici Kraljeva, Užica, Medveđe, Boljevca, Sremske Mitrovice, Valjeva su se u ime svih lokalnih samouprava zahvalili na pomoći i podršci Ministarstvu u pripremi dokumentacije i početku realizacije projekta. Ambasador Švajcarske Urs Šmid istakao je važnost saradnje koja postoji i koja će se nastaviti u oblasti ekonomskog razvoja.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lokalne samouprave dobile sredstva za podsticaj energetske efikasnosti

Izvor: N1 televizija, 25.Jun.2021

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović uručila je u Kraljevu predstavnicima 67 opština i gradova ugovore o dodeli sredstava lokalnim samoupravama u okviru projekta za povećanje energetske efikasnosti.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.