Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unosno gajenje sadnica aronije

Rajko Matić sa meštanima zabukuljskih sela prikupio oko 10.000 kilograma lekovitog bilja za tržište Srbije, SAD i Nemačke

Aranđelovac – Diplomirani inženjer elektrotehnike Rajko Matić (64) iz zabukuljskog sela Vukasovci posle dugog stranstvovanja i rada u SAD, Engleskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Kini i Indiji, pre 16 godina vratio se na rodno ognjište gde je otpočeo da se bavi proizvodnjom sadnica aronije, ali i sakupljanjem lekovitog bilja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

–  Radio sam u svojoj struci (elektronika), a u slobodno vreme bavio se zdravom ishranom, biomedicinom i proučavanjem lekovitog bilja. Još pre 32 godine prvi put sam u Severnoj Americi video jednu od najlekovitijih biljki – aroniju, koju su tamošnji Indijanci koristili za lečenje mnogih bolesti – kaže za naš list Matić, koji je od pre tri godine otpočeo uzgoj sadnica te biljke u plasteniku.

– Krenuo sam sa 5.000 sadnica. Trenutno u plasteniku u saksijama imam 35.000 sadnica aronije spremnih za sadnju. Njih sam proizveo generativnom metodom iz semena, bez korišćenja hormona rasta i ožiljavanja. Mogu da se presađuju u voćnjake tokom cele godine, a procenat primanja je stopostotni. Svaka sadnica ima neverovatnih 700 metara žilica – objašnjava Matić.

Da se uzgoj aronije na svim vrstama zemljišta isplati, najbolje potvrđuje računica: za samo jedan kilogram prodatih plavih borovnica (aronije) uzgajivači mogu da kupe više od 100 kilograma žita.

Na hektaru zemljišta može se zasaditi 2.000 sadnica aronije. Posle tri-četiri godine prinos po žbunu je pet kilograma, što donosi zaradu od 30.000 evra. U punom rodu zarada je dvostruko veća (60.000 evra). Sadnica aronije košta 250 dinara. Imam ugovoren izvoz većeg broja sadnica, a ostatak plasiram na tržište Srbije preko poljoprivrednih apoteka, zadovoljno veli uzgajivač.

Ove godine Rajko je sa grupom berača iz zabukuljskih sela sakupio i osušio oko 10.000 kilograma različitog lekovitog bilja. Za plasman nema problema. Bilje kupuju vlasnici prodavnica zdrave hrane širom Srbije, a deo preko izvoznika odlazi na tržište SAD i Nemačke.

– Vulkansko područje kotline Rudnik–Venčac–Bukulja obiluje mnogim vrstama lekovitog bilja, koje ima i dobru cenu. Da samo spomenem najskuplju biljku. To je „dan i noć” čiji kilogram cveta beračima plaćam 20.000 dinara. Planiram da idućeg proleća za sve zainteresovane meštane zabukuljskih sela održim obuku u poznavanju lekovitog bilja i načinu berbe. Berači mogu da ostvare dobru zaradu – kaže naš sagovornik.

– Želja mi je da završim gradnju pogona u koji ulažem 100.000 evra, u kome ću prerađivati aroniju i lekovito bilje u gotove proizvode. Zašto stalno da izvozimo u svet jeftino sirovine? Naša zemlja je bogomdana za proizvodnju lekovitog bilja i proizvodnju organski zdrave hrane. U ovim ekonomskim teškoćama Srbija ima veliku šansu za ostvarivanje velikih deviznih sredstava. Treba se organizovati i iskoristiti sve prednosti koje imamo – zaključuje Rajko Matić, koji je poznat širom Srbije i kao vođa ženske pevačke grupe „Vukosavčanke”, a kao zdravičar osvojio je mnoge nagrade na manifestacijama izvornog narodnog stvaralaštva.

Bora Njegovan

objavljeno: 03.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.