Umesto šljive, Šumadiju prepoznaju po cveću

Izvor: B92, 05.Mar.2016, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto šljive, Šumadiju prepoznaju po cveću

Šumadija je poslednjih godina postala poznata po cvećarima, koji kažu da bi Srbija imala velike koristi od izvoza cveća, kada bi država prepoznala korist.

Uspešan cvećar ne proizvodi cveće samo za osmi mart, već za sve sezone tokom godine.

Cvećarstvo je pre deceniju bilo više nego unosan posao. I danas je ali da bi cvećar zarađivao kao ranije, svake godine mora da udvostruči proizvodnju.

“Cene su ostale iste a repromaterijal je poskupeo jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sve vezano za euro. Na primer, mi smo ovu saksiju plaćali pre deset godina nekih dinar a sada je dva a cena cveta, gotovog proizvoda je ostala kao I pre deset godina. Mi smo uglavnom jedna vredna nacija I možemo da izvezemo cveća mnogo. Samo nam treba stabilna država da nas subvencioniše“, naveo je svećar Dejan Tošić.

Kada bi država subvencionisala cvećarstvo imala bi velike koristi od poreza, a cvećari bi zapošljavali više radnika, kaže Dejan Tošić.

Osim radnika, u poslu pomažu i najmlađi članovi porodice Tošić.

U cvećarstvu nema radnog vremena. To najbolje zna Dragica Tošić.

“Ja radim sve. Od sejanja do rezanja ovih muškatli surfinija, sađenja. Ne sadim sama ali rezanje radim sama. Pa jeste teško I naporno I dosta vremena treba ali kada cveta na kraju onda je to baš zadovoljstvo“, rekla je ona.

Tošići godišnje proizvode od šest do sedam stodina hijada biljaka.

Njihovo cveće ukrašava balkone I parkove Šumadije, Pomoravlja I šire. Tošići I vikendom imaju pune ruke posla jer kako se proleće bliži, sve je više kupaca koji žele da balkone I dvorišta ukrase što lepšim cvećem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.