Uloženo 470 miliona dinara: Kuburović podelila ugovore o sredstvima iz oportuniteta

Izvor: B92, 29.Jul.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uloženo 470 miliona dinara: Kuburović podelila ugovore o sredstvima iz oportuniteta

Beograd -- Na svečanosti u Narodnom muzeju Srbije održan je četvrti Javni konkurs za dodelu sredstava od oportuniteta.

Ministarka pravde Nela Kuburović je, na osnovu odluke Vlade Srbije, podelila ugovore o dodeli sredstava prikupljenih oportunitetom za 150 projekata od javnog interesa iz oblasti zdravlja, kulture, prosvete i socijalne zaštite, ukupne vrednosti 470 miliona dinara.

Inače, svaki korisnik sredstava u obavezi je da novac utroši u određenom roku i podnese >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izveštaj Komisiji o načinu trošenja tih sredstava.

Socijalna zaštita

Prema ovogodišnjem Rešenju Vlade Srbije, za 22 projekta iz oblasti socijalne zaštite odobreno je 69.971.817 dinara - sredstva će dobiti sedam gerontoloških centara, pet centara za decu i lica ometena u razvoju, ustanove za negu odraslih i starih, kao i Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja iz Niša i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Oni će sredstva usmeriti na nabavku vozila, nameštaja, medicinske opreme, sanacije prostora.

Kultura i Prosveta

Za oblast prosvete odnosno obrazovne ustanove, ukupno 65 škola i vrtića izdvojeno je 142.111.901 dinara i to za 9 vrtića, 11 srednjih škola i 44 osnovne škole, navela je Kuburović.

Iz oblasti kulture 11 projekata dobilo 50.646.210 dinara, a sredstva su dobile tri biblioteke, dva pozorišta, Istorijski arhiv Beograda, manastir Gradac, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beogradska nadbiskupija, kao i crkva u Arilju.

Preostalih 10 projekata na konkursu dobilo je 17.804.934 dinara i to turističke organizacije Bora i Ivanjice, Udruženje Čika Boca, Beogradska rolerijada, manifestacija Noć muzike i drugi.

Ulaganja u zdravstvo

Ministar zdravlja Zaltibor Lončar rekao je da će sredstvima namenjim za zdravstvo biti nabavljeno 11 sanitetskih vozila, vozila za dijalizu, ultrazvučni aparati , sterilizatori, aparati za anesteziju i druga medicinska oprema. On smatra da je ovo najbolji način da se pokaže građanima Srbije kako se ulaže u zdravstvo.

Na 35 zdravstvenih ustanova raspoređeno je 181.047.533 dinara, a među dobitnicima sredstava ove godine su Univerzitetska dečija bolnica u Beogradu, Kliničko bolnički centar Zemun, Narodni front, Institut za neonatologiju, Klinički centar Srbije, Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević i druge.

Kada je u pitanju podrška osobama sa invaliditetom, sedam ustanova i udruženja za podršku osobama sa invaliditetom, kao što su udruženja slepih i gluvih, udruženje osoba sa autizmom, Nurdor i drugi dobilo je 8.417.605 dinara.

Na donacijama za svoje resore zahvalili su i ministri kulture i rada Vladan Vukosavljević i Zoran Ðorđević koji su prisustvovali dodeli ugovora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.