Ukradeno prvo izdanje Markesovog romana Sto godina samoće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradeno prvo izdanje Markesovog romana "Sto godina samoće"

Kolumbijska policija istražuje krađu vrednog prvog izdanja remek-dela Gabrijela Garsije Markesa "Sto godina samoće".

Knjiga je nestala tokom vikenda iz izložbene vitrine na sajmu knjiga u Bogoti, koji je ove godine posvećen pokojnom nobelovcu. Prvo izdanje je jedno od 8.000 primeraka koje je 1967. objavila argentinska izdavačka kuća Sudamericana i potpisani primerak poput ukradenog može da se proda za 23.000 dolara.

Vlasnik knjige Alvaro Kastiljo kaže da je prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrednost knjige sentimentalna. Ovaj kolekcionar retkih knjiga godinama je tražio ovaj primerak da bi ga konačno kupio u Urugvaju. Potom je uspeo da dođe do Markesa, koji je preminuo prošle godine u Meksiko Sitiju, i dobije od njega posvetu.

"Ovo je bolan gubitak", rekao je Kastiljo AP-u pošto je povukao ostatak svoje kolekcije sa sajma.

Policija za sada ne može da objasni kako je knjiga ukradena iz zaključane vitrine i gledaju snimke jedine bezbednosne kamere na ulazu u Makondo paviljon nazvanom po fiktivnom karipskom gradu gde se dešava radnja "Sto godina samoće".

Organizatori sajma se, u međuvremenu, izvinjavaju i mole lopove da vrate knjigu za koju kažu da će je biti nemoguće prodati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.