UŽIVO Potpisan važan sporazum: Vučić sa predstavnicima kompanije UGT Rinjuabls

Izvor: B92, 02.Avg.2021, 08:15

UŽIVO Potpisan važan sporazum: Vučić sa predstavnicima kompanije UGT Rinjuabls

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saostao se danas sa predstavnicima kompanije UGT Rinjuabls (UGT Renewables LLC).

Susret je, kako je ranije saopšteno, održan u 10 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Posle toga potpisan je Sporazum o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije i predstavnika kompanije. Dokument su potpisali potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i finansijski direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kompaniji UGT Rinjuabls Piter Gudal.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se pregovara sa tom američkom kompanijom koja se bavi obnovljivim izvorima energije, da izgrade na 2.000 hektara solarne panele na desetak lokacija širom Srbije. Vučić je, nakon razgovora i potpisivanja memoranduma o razumevanja sa UGT Rinjuabls rekao da bi taj projekat bio početak nove ere i važan iskorak u budućnost za enegetsku bezbednost Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da predstoje "ne laki razgovori oko uslova".

"Ipak, verujem da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor", kazao je.

Kako je rekao, taj projekat je od presudnog značaja za ekonomski razvoj i uspeh u okviru zelene agende Srbije.

Energetska sigurnost i čistiji vazduh

Na površini oko 2.000 (na desetak lokacija u zemlji) hektara imali bismo, najavio je, solarne panele koji bi proizvodili gigavat struje, odnosno oko 3 posto ukupne električne energije u našoj zemlji.

"Time bismo smanjili broj štetnih gasova za 1,9 miliona tona. Ukupna emsiija CO2 u Srbji je 51 milion tona", napomenuo je predsednik.

Ovaj posao doprinosi ekonomskom rastu, ali i energetskoj sigurnosti i bezbednosti.

"Nadam se da nikome neće da smeta sunce, očekujem da će pojaviti i takvi stručnjaci", kazao je.

Vazduh će postati čistiji, a ljudi zadovoljniji.

"Finansijski je ovo važno, jer ćemo moći bolje da balansiramo i nećemo zavisiti od drugih", istakao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na stanje u javnim preduzećima u Srbiji, gde se, prema njegovom mišljenju, stvari i dalje nisu suštinski promenile.

Vučić je izrazio nadu da ćemo u roku od dve godine imati čistiji vazduh.

Usmereni na lokalnu zajednicu

Prilikom određivanja lokacija za solarne elektrane, komanija UGT Rinjuabls naročitu pažnju poklanja uticaju projekta na životnu sredinu i lokalnu zajednicu, a u Srbiji će ove elektrane graditi dve domaće firme, najavio je danas finasijski direktor američke kompanije Piter Gudal. On je istakao da je UGT Rinjuabls vodeća američka kompanija za proizvodnju solarne energije i da mu je zadovoljstvo što postoji zainteresovanost Vlade Srbinje da ona radi u našoj zemlji.

"Danas vidimo ubrzani rast u srpskoj ekonomiji, koordinisane strukture u sektoru energetike, i na inicijativu ministarke Mihajlović i predsednika Republike došli smo da realizujemo ovaj posao. To znači da postoje veći zahtevi za električnom energijom da se snabdeva privreda, ali i da se obnove kapaciteti kako bi se krenulo sa energetkom tranzicijom", rekao je Gudal.

Ocenio je da u Srbiji postoji dobar spoj razmišljanja kako da se napreduje u energetkom sektoru.

"Tako da sam zaista oduševljeni što imamo mogućnost da sarađujemo sa Vladom Srbije i da razvijamo rešenja koja će pomoći da se pospeši ekonomski rast, takođe i regionalni ekonomski rast i da dorprinese energetskoj bezbednosti i tranziciji u Srbiji", kazao je Gudal.

On je istako da je prioritet UGT-a prilikom izbora mesta za postavljanje solarnih panela i pratećih instalacija da se fokusira na takozvano branufild zemljište.

"To je ono koje trenutno nema veliku ekonomsku vrednost, ali se može koristiti za nove projekte. Na sličan način ćemo raditi sa različitim ministarstvima da ovde izaberemo najbolja mesta, ali prilikom svakog tog izbora obavezno obraćamo veliku pažnju na uticaj na životnu sredinu i na lokalnu zajednicu i o tome smo razgovarali sa predsednikom i sa Eksport-import bankom SAD-a", naveo je Gudal.

Nije želeo da iznosi projekcije o novim radnim mestima koja bi trebalo da omogući ovaj projekta, ali je rekao da će ih biti tokom izgradnje solarnih polja.

"Radićemo sa dve lokalne građevinske firme, tako da će odmah postojati uticaj na privedu i otvaranje novih ranih mesta. A usmereni smo i na prenos znanja lokalnim korisnicima i firmama koje ove planove treba da vode i da održe, tako da sve to vodi ekonomskoj koristi lokane zajendice i po pitanju njihovih veština i zaposlenosti", istakao je Gudal.

Karbonske takse

Odgovarajući na pitanja novinara o karbonskim taksama, predsednik Srbije je izjavio da je stvar odložena za 2026. godinu, te da je suština u tome da bismo imali problema.

"Veći štetu imali bi Crna Gora, pa BiH, pa onda mi, imali bismo uvećane troškove. Ali videćemo kako će to da se razvija, jer je primena takse odložena. Važno je da uradimo sve što možemo da imamo što više obnovljivih izvora", naglasio je.

Rekao je da "niko ne želi da se koristi vetro-potencijal, jer to ubija ptice".

"Čekam da neko kaže da smeta i da imamo solarne panele, ne bi me ni to iznenadilo. Svakako moramo da pronalazimo rešenja", kazao je.

Dodao je da "nije sanjao" da ćemo trošiti toliko gasa, te da ćemo za 10 godina koristiti preko 5-6 milijardi kubnih metara gasa.

"A to će biti već sutra", upozorio je Vučić.

Podrška Amerike

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godrfi zahvalio je predsedniku Vučiću i ministarki Mihajlović što su otvorili vrata srpske privrede UGT-u, koju je nazvao zaista inovativnom američkom kompanijom.

"Čestitam vama i vašim saradnicima na svim koracima koje ste preduzeli da energetski sektor srpske privrede postane konkurentniji i dinamičniji. Novim zakonima o obnovljivim izvorima energije Srbija je usvojila standarde EU, što bitno poboljšava uslove finansiranja u proizvodnju zelene energije u Srbiji, a to će na kraju potrošačima doneti niže cene i čistiji vazduh svima", rekao je Godfri.

Dodao je da američka ambasada i firme daju punu podršku ambicijama Srbije u ovom sektoru.

"Verujem da projektima poput ovog možemo da povećamo energetsku stabilnost Srbije i podržimo njen nacionalni plan adaptacije na kllimatske promene. SAD i Srbija su svesne da ključ napretka leži u poslovnim odnosima i ulaganju u nove tehnologije", naveo je ambasador Godfri.

On je ocenio kako dve zemlje mogu i moraju da razvijaju privrede i otvaraju nova radna mesta, a da istovremeno traže rešenje za najveći izazov našeg vremena, globalne klimatske promene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.