UŽIVO Mali potpisao važan ugovor, Srbija sve bliža tome da postane lider

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 08:27

UŽIVO Mali potpisao važan ugovor, Srbija sve bliža tome da postane lider

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas važan ugovor.

U pitanju je finansijski ugovor koji je u zgradi Vlade Srbije potpisao sa potpredsednicom EIB-a Lilianom Pavlovom za projekat Gasni interkonektor Niš - Dimitrovgrad - Bugarska. Prenos ste mogli da pratite na B92.net.

Ministar finansija poručio je da je to izuzetno važan projekat za građane Srbije.

Mali: Danas otvaramo novu stranicu istorije

"Obezbediće ne samo sigurno snabdevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasom, već ćemo tako i diverzifikovati rute snabdevanja gasom", ocenio je.

Ovo je, prema njegovim rečima, jedan od šest prioritetnih projekata koje je Evropska unija definisala kada je reč o energetskom povezivanju centralne i jugoistočne Evrope. Sem toga, projekat je, podseća, deo velikog investicionog plana "Srbija 2025".

"Mi smo to obećanje dali građanima još krajem 2019. godine, dodatnih 14 milijardi evra koje ulažemo u osnovnu infrastrukturu, osim kanalizacija, osim fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, osim gasovoda, pruga, auto-puteva - dakle, radimo na svemu što je važno za kvalitet života građana Srbije", istakao je Mali.

Sem toga, tu je i pitanje ekologije.

"Kada govorimo o prirodnom gasu, uvek je to bolji izvor energije nego što su kotlarnice, mazut, kada je zaštita životne sredine u pitanju. Projekat ujedno treba da doprinese i rastu našeg BDP-a, rastu naše ekonomije", napomenuo je Mali.

Ukupna vrednost projekta, naglasio je, iznosi 85,8 miliona evra, od čega se 25 miliona dobio preko EIB-a, 49,6 miliona predstavljaju bespovratna sredstva iz IPA fondova od strane Evropske unije, a ostatak se finansira od strane Vlade kroz budžet, kao i kroz sopstvena sredstva JP "Srbijagas".

Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubin metara gasa.

Mali je izrazio nadu da će parlament ubrzo ratifkovati taj ugovor i da će se krenuti u realizaciju projekta.

"Danas otvaramo novu stranicu istorije", zaključio je ministar.

Pavlova: Obostrani interes

Potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova pozdravila je prisutne i kazala da je veliko zadovoljstvo susresti se sa njima danas.

"Ovaj ugovor finansiramo putem kreditne linije, to je podrška izgradnji gasne interkonekcije. U pitanju je projekat od obostranog interesa", izjavila je.

Pavlova se zahvalila svima koji su radili na pomenutom projektu i najavila nove.

"Namenjen je finansiranju malih i srednjih preduzeća i biće vredan oko 200 miliona evra. Trebalo bi da se potpiše za nekoliko sedmica", rekla je.

Takođe su, kaže, u razgovorima sa srpskim vlastima radi podrške na polju modernizacije Koridora 10.

Potpisivanju su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Mihajlović: Finansijski ugovor - korak bliže izgradnji gasovoda

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da danas potpisani finansijski ugovor za našu zemlju znači korak bliže realizaciji tog projekta. Na konferenciji za medije, Mihajlović je istakla da je ukupna vrednost tog projekta, koji prolazi i kroz Srbiju i Bugarsku, 160 miliona evra.

"Ovde nisu samo u pitanju finansijska sredstava, već pre svega gasna stabilnost, jer će naša zemlja imati mogućnost da kroz taj gasni interkonektor razmišlja i o diverzifikaciji ponuđača gasa", rekla je Mihajlović.

Ističe da se Srbija nalazi u godini u kojoj će se donositi važne odluke u oblasti energetske tranzicije.

Mihajlović je zahvalila Evropskoj uniji na grantu od 49,6 miliona evra za taj projekat, ali i na svemu što radi u saradnji sa Srbijom u oblasti energetske tranizicije.

"U tom smislu, ovaj gasni interkonektor je od velike važnosti, jer se Srbija okreće gasnim elektranama i elektranama iz obnovljivih izvora energije", rekla je Mihajlović.

Zahvalila je i EIB za kreditnu liniju od 25 miliona evra, kao i na svim projektima koje rade sa Srbijom u borbi protiv klimatskih promena.

Više od 100 kilometara u našoj zemlji

Za bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra za finansiranje tog projekta potpisan je sporazum u decembru 2018. između Vlade Srbije i Evropske komisije. Naime, 11. januara ove godine raspisan je javni poziv za izbor nadzora na projektu gasne interkonekcije Srbija - Bugarska, što je bio prvi korak u pripremi za početak izgradnje novog gasovoda. Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je u martu tender za radove na izgradnji tog gasnog interkonektora.

Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativan rad sredinom 2023. godine.

To će omogućiti da nam plavi energent stiže i iz drugih pravaca, čime unapređujemo sigurnost snabdevanja.

Gasovod je dug 170 kilometara, od čega je na teritoriji Srbije, od Niša do Dimitrovgrada, skoro 109 kilometara. Cev su veličine DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara. Bugarska deonica ide do Sofije.

Radovi u Srbiji počinju u ovoj godini. Ta interkonekcija će prva biti završena, a u planu je povezivanje sa svim susednim gasovodnim sistemima, što bi nam obezbedilo lidersku poziciju na regionalnom tržištu i veći prihod od tranzitnih taksa.

Inače, ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GASNA VEZA IZMEĐU SRBIJE I BUGARSKE U 2023. Danas poptisivanje važnog ugovora

Izvor: Blic, 20.Maj.2021

Ministar finansija Siniša Mali potpisaće danas finansijski ugovor sa potpredsednicom EIB-a Lilianom Pavlovom za projekat Gasni interkonektor Niš - Dimitrovgrad - Bugarska.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.