UTORAK ĆE BITI DAN D ZA SVE ĐAKE: Krizni štab je najbliži OVOJ ODLUCI

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2022, 08:49

UTORAK ĆE BITI DAN D ZA SVE ĐAKE: Krizni štab je najbliži OVOJ ODLUCI

Odluka za ostatak Srbije biće doneta u utorak.

Korona brojke u Srbiji i dalje su petocifrene, a odluka o načinu pohađanja nastave doneta je samo za Vojvodinu, jer se đaci na severu zemlje već u ponedeljak vraćaju sa raspusta. Osnovci u Vojvodini sešće u klupe i pratiti časove direktno u školi, dok će srednjoškolci ići kombinovano. Jedan dan će nastavu pratiti onlajn, od kuće, a drugog dana će ići u školu.

Prvobitni stav Kriznog štaba bio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svi đaci stariji od petog razreda krenu onlajn, a da oni do petog razreda idu po kombinovanom modelu.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković napominje da su sada bliži ideji da se i u ostatku Srbije primeni model iz Vojvodine.

- Mislim da smo blizu rešenja, i da će đaci ići na nastavu kao što je u Vojvodini - rekao je on.

Ono što će svima, i u Vojvodini i u ostatku Srbije, biti zajedničko je - obavezno nošenje maski od trenutka kada kroče u školsko dvorište pa sve dok ne izađu iz njega.

Inače, koliko je omikron zarazan za decu vidi se i po ovim brojkama:

U periodu od 1. januara do 11. januara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 2.084 (0.27%). Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 2.8%.

Primera radi, u nedelji od 16. decembra do 22. decembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 885 (0.11%) obolelih.

Ovi podaci govore nam da je u ukupnom procentu obolelih sada i preko 20 puta više dece školskog uzrasta, nego što je to bio slučaj polovinom decembra, odnosno da je omikron soj definitivno zarazniji kad su u pitanju deca.

Podsetimo, ovo su pravila za kombinovani i onlajn model nastave:

- Časovi za učenike od prvog do četvrtog razreda traju 30 minuta, za ostale razrede 45 minuta

- Učenici se dele u dve grupe. Dok jedni idu u školu, drugi pohađaju nastavu onlajn

- Nastava u školi sluša se ponedeljkom, sredom i petkom, a ostalim danima se pohađa onlajn.

- Ocenjivanje se vrši kada se učenici u školi

- Učenici koji imaju nastavu u školi, imaju sve časove po rasporedu

- Distanca u školi bi trebalo da bude veća od jednog metra

- Časovi traju 45 minuta

- Đaci prate nastavu RTS Planeti, ali i preko uključivanja sa nastavnicima i sadržaja koje ima nastavnici šalju

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.