UPS: Javni sektor ubija Srbiju

Izvor: B92, 04.Feb.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPS: Javni sektor "ubija" Srbiju

Beograd -- Unija poslodavaca Srbije upozorila je Vladu Srbije da privreda više ne može punjenjem budžeta da finansira nerealna povećanja zarada u javnom sektoru.

Nespremnost države da od 2001. godine smanji broj zaposlenih u javnom sektoru i kroz kvalitetne programe prevede ih u proizvodnu privredu ostavila je Srbiji, kako je saopšteno, najglomazniji javni sektor u Evropi.

Ukoliko se njihovi zahtevi za povećanje zarada usvoje, javni sektor će imati za skoro 50 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veće prosečne zarade od privrede.

Država nekom majka nekom maćeha

Istovremeno dok je kompanijama iz privatnog sektora uvedeno čak 17 novih taksi, naknada i poreza u 2010. godini, zbog čega su plate zaposlenih u privatnim kompanijama pale za 8,3 odsto u proseku, a samo 18,3 odsto preduzeća uspeva da zarade zaposlenima isplati na vreme, dotle zaposleni u javnom sektoru koji svoje plate dobijaju bez zakašnjenja traže da njihove zarade budu za 50 odsto veće od proseka plata u privredi.

Od jeseni 2008. do danas pokazalo se da je privreda podnela najveći teret ekonomske krize jer je u privredi izgubljeno skoro 160.000 radnih mesta, a u javnom sektoru i državnoj upravi, kroz racionalizaciju koja je bila uslov MMFa za kredit državi, svega 5.500.

Istovremeno otvoreno je više od 30 državnih agencija u kojima je zaposleno više hiljada ljudi tako da su efekti racionalizacije anulirani.

Danas Srbija ima 128 različitih agencija, a u Hrvatskoj koja ima duplo veći godišnji budžet od Srbije, postoji samo 47 državnih agencija.

Za trenutno stanje u kome delovi državnog sektora (prosveta, policija, zdravstvo) traže veće zarade direktno su odgovorni ministri u Vladi koji su mesecima pothranjivali apetite pojedinih sindikata u javnom sektoru i javnim preduzećima obećanjima o povećanju plata, iako novca nema.

Privreda Srbije puni 91,4 odsto budžeta Srbije i ne želi više da bude talac neodgovornim političkim liderima i sindikatima koji ne razumeju da je srazmera u kojoj na jednog radnika u proizvodnji dolazi 5,5 onih u neproizvodnim delatnostima neodrživa i vodi u dalji sunovrat nacionalne ekonomije i pad životnog standarda gradjana.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da su i privatni poslodavci suočeni sa nerealnim zahtevima.

„Zbog spremnosti pojedinaca u Vladi Srbije da načine nerealne ustupke zaposlenima u javnom sektoru sindikati i od Unije poslodavaca Srbije zahtevaju da se minimalna cena rada podigne sa 95 na 105 dinara iako je ona tokom protekle 2010. godine podignuta sa 87 na 95 dinara, što je odgovaralo godišnjem rastu inflacije", rekao je on.

Kako je dodao, sindikate pri tom "očigledno ne zanima što je prosečno kašnjenje u isplati zarada u Srbiji 50 dana zbog velike nelikvidnosti u kojoj se nalazi svako drugo preduzeće u zemlji".

Prema njegovim rečima, umesto da se bore za očuvanje radnih mesta, sindikati i vlada su direktno odgovorni za gubitak 160.000 radnih mesta u privredi, jer su u prethodne dve godine kada je promet u 90 odsto privrednih grana značajno opao povećali opterećenja privrede i neralnim zahvatanjima učnili tešku situaciju još težom i neizvesnijom.

"Privatni kapital u Srbiji sve više postaje žrtva neodgovorne politike i ponašanja vlade i sindikata koji gotovo čitavu deceniju troše znatno više nego što čitava zemlja može da zaradi i tako povećavaju spoljni dug i guraju državu u još dublju krizu", zaključio je Atanacković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.