Privreda je žrtva nerealnih obećanja ministara

Izvor: Blic, 04.Feb.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda je žrtva nerealnih obećanja ministara

Unija poslodavaca Srbije (UPS) upozorava Vladu da srpska privreda više ne može punjenjem budžeta da finansira nerealna povećanja zarada u javnom sektoru, u situaciji kada je prosečna zarada u privredi 29.587 dinara, a prosečna zarada u javnom sektoru 38.885 dinara.

- Za trenutno stanje u kome delovi državnog sektora (prosveta, policija, zdravstvo) traže veće zarade direktno su odgovorni ministri koji su mesecima pothranjivali apetite pojedinih sindikata u javnom sektoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i javnim preduzećima obećanjima o povećanju plata, iako novca nema - ističu UPS.

Kako napominju, u Srbiji trenutno svega 352.640 zaposlenih radi u proizvodnim delatnostima od ukupno 1,8 miliona zaposlenih, dok je u javnom sektoru trenutno zaposleno oko 510.000.

- Nespremnost države da od 2001. godine smanji broj zaposlenih u javnom sektoru i kroz kvalitetne programe prevede ih u proizvodnu privredu, ostavila je Srbiji najglomazniji javni sektor u Evropi koji će ukoliko se zahtevi za povećanje zarada usvoje imati za skoro 50 odsto veće prosečne zarade od privrede - kažu u UPS.

Kako objašnjavaju u Uniji, od jeseni 2008. do danas pokazalo se da je privreda podnela najveći teret ekonomske krize, jer je u njoj izbugljeno skoro 160.000 radnih mesta, dok je u javnom sektoru i državnoj upravi, kroz racionalizaciju koja je bila uslov MMF-a za kredit državi, svega 5.500.

- Istovremeno otvoreno je više od 30 državnih agencija u kojima je zaposleno više hiljada osoba, tako da su efekti racionalizacije anulirani. Danas Srbija ima 128 različitih agencija. Poređenja radi u Republici Hrvatskoj koja ima duplo veći godišnji budžet od Srbije postoji samo 47 državnih agencija - napominju u Uniji.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da zbog spremnosti pojedinaca u Vladi da načine nerealne ustupke zaposlenima u javnom sektoru, "sindikati i od Unije poslodavaca Srbije zahtevaju da se minimalna cena rada podigne sa 95 na 105 dinara iako je ona tokom protekle 2010. godine podignuta sa 87 na 95 dinara, što je odgovaralo godišnjem rastu inflacije”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslodavci: Nećemo da budemo taoci

Izvor: B92, 04.Feb.2011

Beograd -- Unija poslodavaca Srbije upozorila vladu i javnost da privreda više ne može da finansira nerealna povećanja zarada u javnom sektoru...Unija podseća da je da je u 2010. prosečna neto zarada u privredi bila 29.587 dinara, a u javnom sektoru 38.885 dinara...U saopštenju se ističe da Srbija...

Nastavak na B92...

Privreda nema od čega da izdržava javni sektor

Izvor: S media, 05.Feb.2011, 12:22

Unija poslodavaca Srbije upozorava Vladu da srpska privreda više ne može punjenjem budžeta da finansira nerealna povećanja zarada u javnom sektoru, i to u situaciji kada je prosečna zarada u privredi 29.587 dinara, a prosečna zarada u javnom sektoru 38.885 dinara...- Za trenutno stanje u kome delovi...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.