UPOZORENJE UDRUŽENJA BANAKA SRBIJE: Imate rok do 31. decembra, odustanite na vreme

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2021, 18:06

UPOZORENJE UDRUŽENJA BANAKA SRBIJE: Imate rok do 31. decembra, odustanite na vreme

Udruženje banaka Srbije oglasilo se saopštenjem

Naime, UBS se oglasio povodom različitih informacija u javnosti o postupanju banaka u primeni dopune pravnih stavova o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, koje je donelo Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda, na svojoj sednici od 16. 9. 2021. godine.

- Udruženje banaka Srbije p.u. obaveštava javnost da banke pozivaju građane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji su ih tužili do 17. 9.2021. godine, po osnovima na koje se odnose gore navedeni stavovi Vrhovnog kasacionog suda, da se odreknu podnetih tužbenih zahteva najkasnije do 31.12.2021. godine - kaže se u saopštenju UBS-a.

Kako se dodaje, u tim slučajevima banka će se odreći prava na naplatu svojih troškova od njih i predložiće sudu, ili će se saglasiti sa već iznetim predlogom, da u pogledu troškova spora dosudi da svaka strana snosi svoje troškove.

Da podsetimo, Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je dozvoljena odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK.

Takođe se postavlja pitanje šta će biti sa 170.000 tužbi srpskih građana.

Naime, u sudovima je trenutno oko 170.000 tužbi klijenata protiv banaka zbog naplate troškova kredita. Doneto je nekoliko hiljada konačnih presuda. Stav Kasacionog suda, koji se pojavio nedavno u javnosti, izazvao je nedoumice, pa i žučne reakcije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.