U vreme tih kritičara iznosila je preko 11 odsto

Izvor: B92, 15.Sep.2021, 17:42

"U vreme tih kritičara iznosila je preko 11 odsto"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali reagovao je danas na izjavu ekonomiste Gorana Radosavljevića o stopi inflacije i visini cena.

Mali je takođe podsetio na to da je Narodna banka Srbije nedvosmisleno ukazala na faktore koji opredeljuju inflaciju.

"Najvažnije je reći da je to povećanje izazvano globalnim faktorima i da se dešava u većini zemalja. Prošle godine je, usped pandemije, tražnja za proizvodima bila na veoma niskom nivou, tako da je očekivano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da medjugodišnja stopa inflacije iz toga razloga bude viša. To vrlo dobro znaju i tzv. ekonomski stručnjaci, ali svesno ignorišu tu činjenicu i upućuju nam neosnovane kritike”, istakao je ministar finansija.

On je dodao da cene rastu na globalnom nivou i zbog toga što proizvodnja ne može da isprati značajan rast tražnje, koji je rezultat brzog oporavka ekonomske aktivnosti nakon pandemije.

"Pandemija koronavirusa uticala je na globalnu ekonomiju u svakom smislu, i mi smo izuzetno zadovoljni što smo minimalno osetili te posledice. Rast cena, iako

minimalan, jedna je od tih posledica ali najvažnije je istaći da je on privremen i da će se stabilizovati već pocetkom sledeće godine, kada očekujemo usporavanje rasta cena. Sa druge strane, dobra vest je da su javne finansije u potpunosti stabilne i da imamo dovoljno novca za realno povećanje plata i penzija, što trajno podiže životni standard svih građana” istakao je ministar Mali.

On je podsetio da je stopa inflacije u vreme bivše vlasti i današnjih kritičara iznosila i preko 11%, a da je zahvaljujući pametnoj monetarnoj i fiskalnoj politici držimo pod kontrolom.

"Gospodine Radosavljeviću, u vreme dok ste vi sa Dušanom Nikezićem, Đilasovim portparolom, vodili ekonomsku politiku, inflacija je bila dvocifrena i iznosila je više od 11%. Zanimljivo je kako svi sada navodno zaboravljaju tu visoku inflaciju koja nije bila vođena globalnim faktorima i pandemijom, već neodgovornom monetarnom politikom. Pre pandemije, Srbija je beležila nisku i stabilnu inflaciju od oko dva odsto godišnje. To je stvorilo predvidiv i povoljni poslovni ambijent za investicije i zapošljavanje. Veoma brzo ćemo se vratiti upravo na te stope i građani ne treba da brinu zbog malicioznih izjava kritičara vlasti. Njihov cilj nije bolji kvalitet života građana, već fotelja iz koje će moći lako da pune svoje džepove”, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.