U punom pogonu: Vetroelektrana Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača

Izvor: B92, 16.Jul.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U punom pogonu: Vetroelektrana "Kovačica" stekla status povlašćenog proizvođača

Beograd -- Vetroelektrana "Kovačica", snage 104,5 megavata, stekla je status povlašćenog proizvođača električne energije.

"Kovačica" je jedna od najvećih vetroelektrana u Srbiji i sada je u punom pogonu.

Stekla je status povlašćenog proizvođača kao prva potpuno nova elektrana koja je posle skoro tri decenije priključena na prenosni sistem električne energije, saopštila je kompanija New Energy Solutions.

Sticanjem statusa povlašćenog proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << električne energije, kojem je prethodilo dobijanje upotrebnih dozvola za vetroelektranu, za 220 kV priključak na prenosni sistem Srbije, za telekomunikacioni priključak, za 20 kV priključak sopstvene potrošnje, licence za proizvodnju električne energije, završen je razvoj projekta i započeta eksploatacija vetroelektrane, koja je od početka godine bila u probnom radu.

Vetroelektrana "Kovačica" sastoji se od 38 vetrogeneratora tipa General Electric 2.75-120, koji su pomoću šest strujnih krugova povezani na 33/220 kV transformatorsku stanicu VE Kovačica, a dalje preko priključno-razvodnog postrojenja i priključnog dalekovoda 220 kV povezani na prenosni sistem Srbije.

Do priključenja VE "Kovačica" poslednja potpuno nova elektrana priključena na prenosni sistem, koji čine 400 kV, 220 kV i 110 kV, bila je HE "Pirot" koja se priključila 1990. godine.

Razvoj VE "Kovačica" je počeo 2012. godine. Građevinska dozvola dobijena je 2014. godine, a privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije 2015. godine.

Vlasništvo nad projektom je 2016. godine preuzela izraelska kompanija Enlight, a upravljanje razvojem projekta i izgradnjom od početka do kraja povereno je kompaniji New Energy Solutions.

Kompanija New Energy Solutions, sa svojim podizvođačima, radiće poslove sveobuhvatnog upravljanja i održavanja vetroelektranom "Kovačica", u skladu sa potpisanim ugovorom.

Vrednost realizovanog projekta je 189 miliona evra. Finansirao ga je konzorcijum sastavljen od EBRD-a, Erste grupe i Erste banke Srbija, a pokriva ga Euler-Hermes ECA.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.