Vetroelektrana Kovačica u punom pogonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vetroelektrana "Kovačica" u punom pogonu

Vetroelektrana "Kovačica", snage 104,5 megavata, stekla je status povlašćenog proizvođača električne energije, i to kao prva potpuno nova elektrana koja je posle skoro tri decenije priključena na prenosni sistem električne energije, saopštila je danas kompanije "New Energy Solutions".

"Kovačica" je jedna od najvećih vetroelektrana u Srbiji i sada je u punom pogonu.

Sticanjem statusa povlašćenog proizvođača električne energije, kojem je prethodilo dobijanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upotrebnih dozvola za vetroelektranu, za 220 kV priključak na prenosni sistem Srbije, za telekomunikacioni priključak, za 20 kV priključak sopstvene potrošnje, licence za proizvodnju električne energije, završen je razvoj projekta i započeta eksploatacija vetroelektrane, koja je od početka godine bila u probnom radu.

Vetroelektrana "Kovačica" sastoji se od 38 vetrogeneratora tipa General Electric 2.75-120, koji su pomoću šest strujnih krugova povezani na 33/220 kV transformatorsku stanicu VE Kovačica, a dalje preko priključno-razvodnog postrojenja i priključnog dalekovoda 220 kV povezani na prenosni sistem Srbije.

Do priključenja VE "Kovačica" poslednja potpuno nova elektrana priključena na prenosni sistem, koji čine 400 kV, 220 kV i 110 kV, bila je HE "Pirot" koja se priključila 1990. godine.

Razvoj VE "Kovačica" je počeo 2012. godine.

Građevinska dozvola dobijena je 2014. godine, a privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije 2015. godine.

Vlasništvo nad projektom je 2016. godine preuzela izraelska kompanija Enlight, a upravljanje razvojem projekta i izgradnjom od početka do kraja povereno je kompaniji "New Energy Solutions".

Kompanija "New Energy Solutions", sa svojim podizvođačima, radiće poslove sveobuhvatnog upravljanja i održavanja vetroelektranom "Kovačica", u skladu sa potpisanim ugovorom.

Vrednost realizovanog projekta je 189 miliona evra. Finansirao ga je konzorcijum sastavljen od EBRD-a, Erste grupe i Erste banke Srbija, a pokriva ga Euler-Hermes ECA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U punom pogonu: Vetroelektrana "Kovačica" stekla status povlašćenog proizvođača

Izvor: B92, 16.Jul.2019

Beograd -- Vetroelektrana "Kovačica", snage 104,5 megavata, stekla je status povlašćenog proizvođača električne energije..."Kovačica" je jedna od najvećih vetroelektrana u Srbiji i sada je u punom pogonu...Stekla je status povlašćenog proizvođača kao prva potpuno nova elektrana koja je posle...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.