U prvom kvartalu udeo problematičnih kredita 21,8 odsto

Izvor: Kamatica.com, 24.Jul.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prvom kvartalu udeo problematičnih kredita 21,8 odsto

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima je u prvom kvartalu iznosilo 21,82 odsto, što je u odnosu na prethodni kvartal blago povećanje od 0,3 odsto.U odnosu na treći kvartal 2014. udeo problematičnih kredita je manji za 1,2 posto, saopšteno je na sajtu Ministarstva finansija.

Kreditnu aktivnost banaka u maju 2015. godine na međugodišnjem nivou karakteriše nastavk rasta od 6,2 odsto.

"U ovom periodu su povećani pozajmljeni izvori sredstava, pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com << depoziti stanovništva, a smanjeni spoljni izvori finansiranja", navedeno je.

U maju je zabeležen rast kredita privredi od 4,7 odsto i kredita stanovništvu od 8,4 odsto.

"Ukupnom rastu kreditne aktivnosti više je doprineo rast kredita stanovništvu od rasta kredita privredi. Posmatrano po nameni, na kreditnu aktivnost stanovništvu, najviše je uticao rast stambenih kredita, do je rast kreditne aktivnosti privredi bio opredeljen rastom kredita za obrtna sredstva", precizirano je.

Posmatrano prema valutnoj strukturi, smanjeno je učešće deviznih izvora finansiranja.

Nastavak na Kamatica.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.