U posao oživljavanja stočarstva uključiti i dijasporu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2021, 10:52

U posao oživljavanja stočarstva uključiti i dijasporu

Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) organizovao je danas naučni skup "Značaj stočarstva u proizvodnji hrane i održivom razvoju sela", čija namera je da pomogne sistemskom rešavanju opstanka ruralnih područja u Srbiji preko razvoja stočarstva.

Na skupu, kome je prisustvovao i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, predsednik Odbora SANU za selo akademik Dragan Škorić istakao je da je namera organizatora da skrene pažnju javnosti na pad stočarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proizvodnje u Srbiji i potrebu da se taj trend promeni.

"Proizvodnja je pala, ukupan broj stoke je pao, kvalitet proizvoda takođe. Želja nam je da pokažemo ono što je Srbija u stočarstvu sada, što bi trebalo da bude, i u kom periodu šta treba uraditi da se to desi. Želja nam je da pokrenemo jednu od najvažnijih grana u privredi Srbije, jer sve razvijene zemlje imaju razvijeno stočarstvo. Hajde da i mi razvijemo naše stočarstvo, a time i privredu Srbije", izjavio je akademik Škorić.

On je naglasio da o stočarstvu treba da brine celo društvo, a naročito Vlada.

"I da ne bude samo jedno ministarstvo eksponirano, nego većina ministarstava, jer svako od njih na svoj način može pomoći razvoju sela", rekao je predsednik Odbora za selo SANU.

Škorić je izneo ideju da se u projekat oživljavanja stočarstva u srpskim selima uključi i dijaspora tako što bi uložila sredstva za formiranje fonda u inostranstvu koji bi se brinuo o finansiranju projekata oživljavanja stočarstva i njihovom finansiranju pod povoljnim uslovima.

Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, ocenio je da smo postali "nepokretno društvo", koje čeka da mu neko sa strane donese rešenja problema.

On je pozdravio saradnju Odbora za selo i Ministarstva, jer ona pokazuje suprotnu tendenciju.

"Aktivnosti ovog odbora i njegova veza sa Ministarstvom upravo pokazuje kako se stvari promišljaju, pokušavaju sa različitim konceptima, sa nalaženjem rešenja na način koji će biti na sreću ovog naroda, i ja gajim ogromno poštovanje prema tim aktivnostima", rekao je akademik Kostić.

Naglasio je da je i njegova porodica u prošlosti bila jedna od tih koje su napustile svoj kraj zbog nebrige za opstanak takvih sredina.

"Selo odakle mi potičemo na obroncima Svrljiških planina zapravo je hranilo moju porodicu, ali tu nije bilo elementa koji vi ovde navodite, a to je održivi razvoj. Zato smo mi na kraju silazili s planina i bežali iz rodnog kraja. Možda je to jedna od namera Odbora, da više niko ne beži, nego da ima puni život tamo odakle je započeo svoj životni put. Ovo vam govori jedan begunac", istakao je predsednik SANU.

Ministar Krkobabić rekao je da Srbija u stočarskoj proizvodnji znatno zaostaje za razvijenijim zemljama.

"Udeo stočarstva u našoj poljoprivredi je oko 30 odsto. Sve zemlje razvijenije od nas, da ne pominjem one najrazvijenije, imaju udeo od 60 odsto. Jasno je da moramo da povećamo udeo stočarstva u poljoprivredi, jer bez razvijenog stočarstva nema razvijene poljoprivrede, a ni savremenog sela", ocenio je Krkobabić.

Podsetio je da Srbija ima veoma dobre geografske uslove za razvoj stočarstva, i dodao kako će Ministarstvo na čijem je čelu u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti razvoju stočarstva.

"Zato nam je ovaj skup toliko važan. Želja nam je da srpski domaćini postanu značajni robni proizvođači. Daću vam jedan malo poznat podatak da smo 2013. godine od izvoza meda ostvarili 13-14 miliona evra, što je bilo više nego od ukupnog izvoza mesa tada. To nam sugeriše da moramo da menjamo odnos prema stočarstvu. Ta poljoprivredna grana mora da bude krajnje intenzivna, i ako želimo da omogućimo veći kvalitet života na selu, da im omogućimo veće prihode, onda moramo da posvetimo brigu stočarstvu", rekao je Krkobabić.

Podvukao je da će posebna pažnja na konkursu Ministarstva za podršku zadrugarstvu vrednom 500 miliona dinara posebna pažnja biti posvećena stočarima.

Dodao je kako bi bio srećan ukoliko bi bar trećina tog iznosa bila usmerena ka stočarskim zadrugama.

"Ovo je ohrabrujuć potez, i mene raduje da SANU ovog puta organizuje konkretne skupove čiji zadatak je da pomognu neposredno ljude na terenu, da im daju prave savete, jer će posle skupa početi obilazak sela Srbije na čelu sa profesorom Škorićem. Posetićemo regionalne centre, poljoprivredne stručne službe i pokušaćemo da ova nova saznanja iz ove oblasti stignu do domaćina Srbije", izjavio je ministar Krkobabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Krkobabić: Stočarstvo rak rana srpske poljoprivrede, a ima razvojni potencijal

Izvor: Beta, 12.Maj.2021

Udeo stočarstva u poljoprivredi razvijenih zemalja je 60 odsto, dok je taj udeo u Srbiji 30 odsto, što može da se promeni, jer Srbija ima odlične uslove za razvoj te grane, izjavio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić."Rak rana srpske poljoprivrede je stočarstvo, koje treba da bude...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.