U fokusu G7 danas Kina, papa na sastanku o veštačkoj inteligenciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2024, 08:10

U fokusu G7 danas Kina, papa na sastanku o veštačkoj inteligenciji

U italijanskom letovalištu Borgo Enjacija danas se nastavlja samit G7, a očekuje se da fokus bude na Kini.

Na samitu će danas učestvovati i papa Franja, što će biti prvi put u istoriji da poglavar rimokatoličke crkve prisustvuje radnom sastanku G7.

Papa, pre odlaska na sastanak G7, u Vatikanu ugostio komičare

Papa Franja danas se u Vatikanu sastao se komičarima, a kasnije danas papa će u letovalištu Borgo Enjacija, gde se održava samit G7, govoriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI).

Među komičarima sa kojima se papa sastao bili su Vupi Goldberg, Konan O'Brajan, Kris Rok i Stiven Kober, a sa njima je razgovarao o važnosti humora.

"Vi ujedinjujete ljude, jer je smeh zarazan", rekao je papa.

On je dodao da se već 40 godina moli za dobar smisao za humor i nasmejao prisutne zamolivši ih da se "mole za njega, a ne protiv", prenosi Si-En-En (CNN).

Papa je poručio komičarima da humor može da prevaziđe društvene barijere i da pomogne u stvaranju veza među ljudima.

"Dok komunikacija danas često stvara sukobe, vi znate kako da spojite različite i ponekad suprotne stvarnosti. Koliko treba da naučimo od vas!" rekao je on.

Papa Franja će učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI), navodi Rojters.

Osim što će održati govor o veštačkoj inteligenciji, papa će imati više bilateralnih sastanaka, uključujući i sastanke sa predsednicima SAD, Ukrajine i Turske.

"Ovo je istorijski dan... To je prvi put da je papa na G7. Ponosna sam što će se to dogoditi pod italijanskim predsedavanjem", izjavila je juče italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Lideri G7 će takođe razgovarati o imigraciji, ključnom pitanju za Meloni, koja teži suzbijanju ilegalnih migracija iz Afike, a pokrenula je plan razvoja na kontinentu kako bi se pozabavila osnovnim uzrokom odlazaka, navodi Rojters.

Agencija dodaje da se očekuje da će lideri izraziti zabrinutost zbog viška industrijskih kapaciteta Kine i podrške te zemlje Rusiji.

EU je u utorak saopštila da će od jula uvesti dodatne carine do 38,1 odsto na uvezene kineske električne automobile, dok je Peking najavio da će preduzeti mere da zaštiti svoje interese.

Samit G7 počeo je juče, a prvog dana postignut je dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručili su da je taj zajam signal za ruskog predsednika Vladimira Putina da ne treba da očekuje da Moskva pobedi u konfliktu u Ukrajini.

Predsednici SAD i Ukrajine Džozef Bajen i Volodimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine, a Zelenski je potpisao i bilateralni sporazum sa premijerom Japana Fumiom Kišidom, o saradnji između Kijeva i Tokija.

Mnogi lideri ce napustiti Italiju kasno danas, uključujući Bajdena, a Meloni je poručila da su se već dogovorili oko zaključaka samita koji će biti usvojeni na kraju dana.

U subotu će biti održani bilateralni sastanci lidera i zvaničnika koji ostanu u Italiji.

G7 u završnoj deklaraciji obećava sankcije protiv kineskih firmi zbog pomoći Rusiji

Države G7 će preduzeti mere protiv kineskih finansijskih institucija koje su pomogle Rusiji da nabavi oružje za rat protiv Ukrajine, navodi se u nacrtu završne deklaracije u koji je Rojters imao uvid.

U nacrtu, lideri Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Japana i SAD takođe su obećali da će uvesti sankcije protiv subjekata koji su pomogli Rusiji da zaobiđe sankcije na naftu.

''Entiteti, uključujući finansijske institucije, koji olakšavaju Rusiji nabavku predmeta ili opreme za svoju odbrambenu industrijsku bazu, podržavaju akcije koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", napisali su lideri G7.

Dodali su da će ''ograničiti pristup našim finansijskim sistemima za ciljane pojedince i entitete u trećim zemljama, uključujući kineske subjekte koji se bave ovom praksom".

U nacrtu završne deklaracije, lideri G7 izrazili su zabrinutost zbog izraelske operaciji u gradu Rafa, na jugu Pojasa Gaze, kao i po civilno stanovništvo u enklavi, piše Blumberg.

''Duboko smo zabrinuti zbog posledica po civilno stanovništvo tekućih kopnenih operacija u Rafi i mogućnosti vojne ofanzive punog obima koja bi imala dalje strašne posledice po civile. Pozivamo Vladu Izraela da se uzdrži od takve ofanzive", navodi se u nacrtu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.