U dva od 426 uzoraka kukuruza povišen nivo aflatoksina

Izvor: Beta, 30.Jan.2014, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U dva od 426 uzoraka kukuruza povišen nivo aflatoksina

BEOGRAD, 30. januara 2014. (Beta) - Povišen nivo aflatoksina pronadjen je u dva od 426 analiziranih uzoraka prošlogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji, saopšteno je u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Rezultati kontrole mikotoksina u merkatilnom kukuruzu roda 2013. godine pokazali su da je nivo aflatoksina takav da se kukuruz ne može koristiti za ishranu ljudi i životinja.

U drugoj fazi monitoringa fitosanitarna inspekcija će do kraja februara kontrolisati i uzimati >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << uzorke kukuruza u skladištima i kod proizvodjača u koševima i ambarima.

Kontrola koja je obavljena od početka godine do srede, pokazala je da aflatoksina nije bilo iznad dozvoljenih granica za ishranu životinja.

Dodaje se da je poštovanje propisa o zaštiti robe u silosima kao i odgovornost za zadravstveno ispravna hraniva obaveza svakog proizvodjača i skladištara.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.