U četvrtak potpisivanje ugovora o gradnji auto-puta Niš–Priština

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Sep.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U četvrtak potpisivanje ugovora o gradnji auto-puta Niš–Priština

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u četvrtak biti potpisan ugovor za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština.

"Potpisujemo ugovor o izgradnji ovog auto-puta, kao i ugovor o finansiranju, u vrednosti od 100 miliona evra, i ugovor o investicionom grantu u vrednosti od 40,6 miliona evra, za prvu deonicu Niš-Pločnik, čija izgradnja će početi sledeće godine", istakla je ona.

Mihajlović je dodala >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i da u posetu Srbiji dolazi evropska komesarka za transport Violeta Bulc, sa kojom će u petak otvoriti sedište Transportne zajednice u Beogradu.

"Sedište Transportne zajednice u Beogradu za nas znači da govorimo o velikim koridorima, o usklađivanju sa EU i evropskim propisima, o novim saobraćajnim vezama", dodala je ministarka.

Mihajlović: U Zemunu gradimo novi centar za srpsku železnicu

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da je izgradnja i modernizacija Tehničko-putničke stanice Zemun izuzetno važan projekat za železnice Srbije jer će nova stanica doprineti da se brže, bolje i efikasnije održavaju vozovi.

Mihajlovićeva je, na otvaranju radova za izgradnju te stanice, rekla da se do pre četiri-pet godina o železnici govorilo sa nostalgijom i setom, dok su danas one strateški važne za Srbiju.

"Do kraja 2020. godine rekonstruisaćemo 800 kilometara pruga, gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta, uložili smo do sada 200 miliona evra u nove vozove, a planirano je ulaganje još 100 miliona", rekla je ona.

Dodala je da je "cilj da građani požele da uđu u nove vozove i koriste železnicu".

Mihajlovićeva je, kako se navodi, zahvalila opštini Zemun, "jer bez učešća lokalnih samouprava ovakvi projekti ne mogu da se realizuju", a direktore železničkih preduzeća pozvala je da budu još efikasniji.

"Država daje novac, milijarde evra se ulažu u železnički saobraćaj, ulažemo u ljude i opremu, ali isto tako želimo da svaka železnička stanica bude jednako moderna kao i vozovi koji njima saobraćaju", kazala je ona.

Direktor "Srbija voza" Jugoslav Jović rekao je da se ovaj projekat realizuje zahvaljujući pomoći i inicijativi resornog ministarstva i da je uz podršku Vlade Srbije obezbeđen kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrednosti od 52 miliona evra.

"Projekat koji danas započinjemo vredan je 52 miliona evra, a rok za završetak radova je 27 meseci", rekao je Jović.

Predsednik opštine Zemun Dejana Matića ;istakao je da će ovim projektom Zemun biti upisan na mapu saobraćajne infrastrukture države.

"Pored toga, u Zemunu gradimo i pristan za međunarodne brodove, a naredne godine, kako smo i obećali, građani Batajnice dobiće petlju i priključenje na obilaznicu oko Beograda", rekao je Matić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mihalović: TPS Zemun za savremeno održavanje vozova

Izvor: Večernje novosti, 09.Sep.2019

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji Tehničko - putničke stanice Zemun počeli su danas, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila da će taj savremeni centar doprineti bržem, boljem i efikasnije, održavanju vozova Radovi na rekonstrukciji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.