U Zemunu otvoreno međunarodno pristanište za putničke brodove

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2020, 18:35

U Zemunu otvoreno međunarodno pristanište za putničke brodove

Međunarodno pristanište za putničke brodove na Dunavu svečano je danas otvoreno u Zemunu.

Prelaskom mosta do platoa za izlaz putnika pristanište su svečano otvorili ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, predsednik Opštine Zemun Dejan Matić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, saopštila je Opština Zemun.

Mihajlović je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pandemija korone nije sprečila izvođače da završe radove u dogovorenom roku, do 5. juna i dodala da će u narednim godinama najmanje 1.500 kruzera posetiti Srbiju.

Ljajić je kazao da je otvaranjem međunarodnog pristaništa u Zemunu, sedmog u Srbiji, dat novi impuls razvoju nautičkog turizma.

Matić je naveo da je danas "veliki dan" za Zemun.

"Izgradnjom ovog pristaništa stvaramo uslove da se svi oni kruzeri koji su decenijama prolazili pored Zemuna sada usidre, a mi ćemo turiste kao dobri domaćini ugostiti i prezentovati im sve ono po čemu su Gradska opština Zemun i Grad Beograd poznati i karakteristični", rekao je Matić.

Pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine nalazi se kod Stare kapetanije i sastoji se od mosta dužine 54,5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ukupna vrednost te investicije je milion i po evra.

Pristanište u Zemunu je spremno za prihvat brodova u nastupajućoj nautičkoj sezoni i, kako se navodi, njegovom izgradnjom će biti udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista.

Izradu projekta za dobijanje građevinske dozvole finansirala je Opština Zemun i predala ga Agenciji za upravljanje lukama. Sredstva su obezbeđena po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija preko JVP "Beograd vode", a deo sredstava za izvođenje obezbedila je i Agencija za upravljanje lukama, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.