U Srbiji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 11:43

U Srbiji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica

U Srbiji se gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica, a najintenzivniji radovi su na Fruškogorskom i Dunavskom koridoru, kao i na deonici Šabac - Loznica.

Tom deonicom će se, nakon završetka radova, putovati 70 minuta od Loznice do Beograd, umesto dosadašnjih dva sata.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da će samo u 2024. godini biti završeno gotovo 83 kilometra brzih saobraćajnica.

"Pored toga, ako dodamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se projektuje trenutno 354 kilometara auto-puteva i više od 500 kilometara brzih saobraćajnica, jasno je da ćemo u narednom periodu uspeti da Srbiju potpuno premrežimo mrežom auto-puteva i brzih saobraćajnica", kaže Vesić za RTS.

Na Dunavskom koridoru, dugom 68 kilometara, od petlje Požarevac do Gradišta, prema informacijama iz "Koridora Srbije", radi se na 90 odsto trase. Očekuje se da će do kraja ove godine jedan deo koridora biti pušten u saobraćaj, a ceo završen do početka 2026. godine.

Aleksandar Antić iz "Koridora Srbije" kaže da se paralelno sa tim radi projektno-tehničku dokumentaciju za nastavak brze saobraćajnice, koja će ići preko Donjeg Milanovca do Brze Palanke i odatle dva kraka, jedan prema Kladovu i jedan prema Negotinu. Od 46 objekata, na brzoj saobraćajnici od Šapca do Loznice završena su 22. Veliki obim radova podrazumeva postavljenje 500.000 tona asfalta i 200 kilometara zaštitne ograde, a više od 300 radnika i 300 mašina dnevno je angažovano na izvođenju radova.

Nikola Karadžić iz "Koridora Srbije" kaže da su meštani prezadovoljni.

"Kada nastavimo tamo dalje od Štitara, Slepčevića, do Loznice, kad budemo oslobodili ta mesta teškog teretnog saobraćaja, pa dobitak je višestruk", kaže Karadžić.

Očekuje se da će radovi na deonici od Šapca do Loznice, ukupno 54,58 kilometara, biti završeni do kraja ove godine. Brzom saobraćajnicom projektovanom za brzinu od 100 kilometara na sat biće povezani Loznica i Šabac, koji će auto-putem Šabac - Ruma imati direktnu vezu sa Koridorom 10 i Fruškogorskim koridorom.

Trenutno se na Fruškogorskom koridoru najviše radi na 3.5 kilometra najdužeg tunela u Srbiji. Antić kaže da je već urađeno oko 40 procenata na tom tunelu.

"Mi smo u dve tunelske cevi od sedam kilometara do sada uradili nešto više od 2.700 metara i već smo negde na 40 procenata na tom tunelu i paralelno sa time intenzivno radimo na mostu preko Dunava, koji će povezati Kaćku stranu sa Petrovaradinskom. Počeli smo da raidmo i na trasi i očekujemo da ćemo do juna 2026. završiti Fruškogorski Koridor", kaže Antić.

Krajem prošle godine obeležen je početak radova na brzoj saobraćajnici "Osmeh Srbije" na severu Vojvodine, a nadležni najavljuju početak radova na takozvanom Šumadijskom koridoru, to jest brzoj saobraćajnici "Vožd Karađorđe" duge 78 kilometara, koja treba da poveže istočnu sa centralnom i zapadnom Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.