U Rusiji počeo da se izrađuje visokooktanski benzin od otpada

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2013, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji počeo da se izrađuje visokooktanski benzin od otpada

13.03.2013. -

Ruski inžinjeri iz sibirskog grada Tomska su napravili uređaj koji pretvara obični otpad u benzin. U njega može da se stavi bilo koji otpad koji sadrži ugljenik – opušci, pepeo, pokidani listovi papira, opiljci.

Prtiskom na dugme gomila đubreta nestaje u dubini uređaja. U njemu se otpad sitni i stiže u specijalni reaktor. Tamo se od dobijenih spojeva ugljenika i vodonika sintetiše benzin.

Ogledni uređaj može da izradi do 200 litara na sat. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Pri tome to ne mora obavezno da bude benzin. Sve zavisi od naše želje, uverava glavni inženjer eksperimentalnog biroa Sergej Zotov:

- Možemo da promenimo parametre i da započnemo da dobijamo teže gorivo. Na primer, kerozin za avione ili mazut. Ako nam je potrebno da dobijemo druge elemente, na primer aceton, alkohol, dovoljno je da jednostavno reprogramiramo agregat.

Cena dobijenog goriva je fantastična – 0,001 evra za litar. A struja je ovom uređaju potrebna samo prilikom pokretanja. Dalje on sam sebe hrani gorivom. U njegovom sastavu postoji blok za dobijanje energije. Ako se isporuči takav agregat stambenoj zgradi, onda se može napraviti zatovreni ciklus prerade otpada u grejanje i struju, govori Sergej Zotov.

- Takav uređaj može da se smesti u podrum zgrade gde će on mirno prerađivati otpad. Toplota koja se izdvaja prilikom reakcije oksidacije može da se usmeri na grejanje zgrade.

Ovu tehnologiju naučnici su počeli da razrađuju još početkom 80-ih godina u slučaju nuklearnog rata, ako postane nemoguće da se vadi i prerađuje nafta. Tomski naučnici su rešili da sada, u mirodopsko vreme, takva tehnologija će koristiti. Rezultat nekoliko godina rada je AIST- alternativni izvor sintetisanog goriva.

Eksperti su se začudili kada su izračunali oktanski broj benzina, dobijenog u uređaju AIST. On odgovara standardu Evro-5. To je gorivo ekstra i super luks klase. Sada takvim pune samo trkačke automobile.

Učesnici inovacionog projekta odlučili su da ga testiraju na sopstvenim automobilima i posle izvesnog vremena čak su počeli da zaboravljaju gde su pumpe. Gorovom ih redovno snabdeva laboratorijski uređaj.

Inženjeri obećavaju da će za godinu dana pokazati proizvodni obrazac. Planirano je nekoliko varijanti – za velika preduzeća, objekte stambenog kompleksa i pokretni mini-uređaj.

Stanislav Kaljakin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.