U RS zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije

Izvor: Capital.ba, 28.Jul.2021, 12:56

U RS zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije

BANJALUKA – Republička fitosanitarna inspekcija je u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu zabranila uvoz pošiljke od 400 kilograma šljiva porijeklom iz Sjeverne Makedonije, jer su utvrđeni ostaci pesticida iznad propisanog maksimalnog nivoa, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske. foto: pixabay Kontrola voća i povrća u Srpskoj vrši se prilikom uvoza, kako bi se utvrdilo da li je ono zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu, a najveći rizik >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << kod ovih proizvoda predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala i upravo su to parametri na koje se vrše laboratorijske analize. Iz Inspektorata su naveli da je u prvom polugodištu ove godine prilikom uvoza nadležna inspekcija za potrebe laboratorijskog ispitivanja uzela 607 uzoraka voća, povrća i žitarica za ishranu ljudi. Kod dvije pošiljke utvrđene su nepravilnosti, te je inspektor donio rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje pošiljki pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora. U jednom slučaju utvrđeno je povećano prisustvo pesticida kod pošiljke mandarina porijeklom iz Turske u količini od 20.950 kilograma, dok je u drugom slučaju zabranjen uvoz pošiljke banana porijeklom iz Ekvadora u količini od 19,5 tona, jer dokumentacija koja prati pošiljku ne obezbjeđuje neophodnu sljedivost hrane. Nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u određenom kraćem periodu godine i koji su karakteristični za određena godišlja doba. U Inspektoratu napominju da se za pošiljke od kojih su uzeti uzorci za analizu zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka. S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je hrana konzumirana jer nije ni bila dostupna potrošačima.  Srna Чланак U RS zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Utvrđeni ostaci pesticida iznad propisanog nivoa: Inspekcija ZABRANILA UVOZ 400 kilograma šljiva

Izvor: Blic, 28.Jul.2021

Republička fitosanitarna inspekcija je u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu zabranila uvoz pošiljke od 400 kilograma šljiva poreklom iz Severne Makedonije, jer su utvrđeni ostaci pesticida iznad propisanog maksimalnog nivoa, rečeno je u Inspektoratu Republike Srpske.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.