U Pekingu izgrađen najveći aerodrom na svetu (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2019, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pekingu izgrađen najveći aerodrom na svetu (FOTO/VIDEO)

U glavnom gradu Kine završena je izgradnja najvećeg na svetu međunarodnog aerodroma "Dasing", saopštile su gradske vlasti.

Kako je ranije izjavio rukovodilac projekta izgradnje aerodroma Li Đanhua, „Dasing“ nije samo aerodrom, već i najveće kinesko saobraćajno čvorište u čiju je izgradnju uloženo oko 400 milijardi juana (oko 60 milijardi dolara).

Puštanje u rad aerodroma sa jednim terminalom u obliku "zlatnog feniksa" od milion kvadratnih metara predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je za 30. septembar - uoči 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, a projekat lično prati predsednik Si Đinping.

​Aerodrom "Dasing" se nalazi na jugu Pekinga, 46 kilometara od centra grada. Glavni razlog za njegovu izgradnju bila je namera da se rastereti međunarodni aerodrom "Šoudu", koji je jedan od najprometnijih vazdušnih luka na svetu. Udaljenost između dva aerodroma biće oko 67 kilometara. Kamen temeljac položen je 26. decembra 2014. godine, a izgradnja je počela 15. marta 2016. godine.

Beijing Daxing International Airport - new gateway to China #PKX #BJNewAirport pic.twitter.com/8sF72S2vUc

— CGTN (@CGTNOfficial) June 30, 2019

Novi aerodrom imaće četiri piste i godišnje će moći da primi do 620 hiljada letova. Projektom je predviđeno da do 2025. godine njegov kapacitet bude 72 miliona ljudi. Takođe do 2025. godine novi aerodrom bi trebalo da obradi do dva miliona tona tereta godišnje.

From control tower to terminal building, all key facilities of newly-built Daxing Int'l Airport in Beijing are receiving state appraisal. Click to learn more about this massive project https://t.co/MD0c88kelV pic.twitter.com/DtYHKz1Csv

— China Xinhua Sci-Tech (@XHscitech) June 28, 2019

Krov aerodroma već je priznat kao najveći na svetu čelični krov aerodromskog terminala, koji je po površini jednak 25 standardnih fudbalskih terena. U izradi dizajna učestvovala je svetski poznata arhitekta i dizajnerka Zaha Hadid.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izgrađen najveći aerodrom na svijetu

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2019

PEKING - U glavnom gradu Kine završena je izgradnja najvećeg svjetskog međunarodnog aerodroma "Dasing", saopštile su gradske vlasti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

FOTO, VIDEO: Završena izgradnja najvećeg aerodroma na svetu

Izvor: Radio 021, 30.Jun.2019

U Pekingu je završena izgradnja "Dasing" - najvećeg međunarodnog aerodroma na svetu, saopštile su gradske vlasti...Kako je ranije za Sputnjik izjavio rukovodilac projekta izgradnje aerodroma Li Đanhua, "Dasing" nije samo aerodrom, već i najveće kinesko saobraćajno čvorište u čiju je izgradnju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.