U Orašcu centralna svečanost Dana državnosti; Brnabić: Slavimo utemeljenje države kao slobodne i ustavne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 01:10

U Orašcu centralna svečanost Dana državnosti; Brnabić: Slavimo utemeljenje države kao slobodne i ustavne

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja Dana državnosti da Srbija slavi godišnjicu obnove i utemeljenja države kao slobodne i ustavne.

Brnabić je rekla da Srbija i u 2022. godini dokazuje da sledi put inspirisan duhom Dimitrija Davidovića, put napretka, državotvornosti, moderne evropske zemlje koja je poštovana širom sveta i koja će biti izvor blagostanja i sreće svakog njenog građanina.

Premijerka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je navela da je Srbija ustavnim promenama koje su građani izglasali 16. januara ove godine postala pionir odvajanja sudske vlasti od ostalih, navodeći da nova rešenja, ne samo da daju primat pravnoj struci u sprovođenju prava već i jačaju percepciju kod građana da pravo i pravda neće zavisiti od ličnih odnosa sudija i vršilaca funkcija.

Ona je ukazala na rezultate koje Srbija danas ostvaruje predvođena Aleksandrom Vučićem, ističući privredni rast, nove puteve, brzu prugu kojom će se uskoro putovati između Beograda i Novog Sada, nove kliničke centre, bolnice, domove zdravlja.

Novi simbol Beograda - kula već sija kao svetionik prosperitetne budućnosti, rekla je Brnabić.

Ona je poručila onima koji savetuju Srbiju kao pre dva veka da bude ponizna i pokorna u isticanju rezultata da će Srbija dati isti odgovor, da se neće pravdati nikome već da može da pobeđuje i bude najbolja.

Brnabić je u Orašcu podsetila da su na tom mestu 1804. godine predstavnici srpskog naroda doneli odliuku o početku bune protiv turskih dahija i izabrali Đorđa Petrovića za srpskog vožda.

Jedna mala država veikog naroda vratila se na mapu Evrope sopstvenom voljom, snagom i požrtvovanošću, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Državotvni duh više se nikada nije mogao ugasiti, rekla je premijerka.

Podsetila je da je na današnji dan 1835. godine u Kragujevcu usvojen prvi srpski ustav u istoriji moderne Srbije.

Uzdigla se iz apsolutističkih u red državnih sistema u kojoj prava i obaveze građana nisu podložni hirovima pojedinaca već pisanim pravilima. U to tamno doba dok je u ruskom turskom i austrijskom casrstvu bilo zabranjeno pominjatii reč Ustav, među odredbama tog pravog akta moglo se pročitati da svaki Srbin ima pravo da bira način življenja po svojoj volji, rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da je u Ustavu pisalo da rob koji se nađe na teritoriji Srbije postaje slobodan.

Dodik: Srbija danas beleži najbolje rezultate

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Orašcu na centralnoj državnoj ceremoniji Dana državnosti da i Srbi u RS obeležavaju 15. februar kao svoj.

"Zagledani smo u Srbiju kao u našu zemlju i maticu i Srbi gde god da žive je doživljavaju na taj način, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da se danas obelezava važan istorijski događaj kada je Karađorđe krenuo u oslobađanje našeg naroda 1804. godine, kao i donošenje Sretenjskog Ustava.

To su datumi slobode i izgradnje države koja je počela donošenjem Ustava, rekao je Dodik i dodao da su naši preci udarili temelje savermene civilizacije i liberalne Evrope.

Mi danas stojimo zajedno obeležavajući te vrednosti. Samo se neznalice pitaju zašto je to praznik svakog Srbina, rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi danas imaju dve države - Republiku Srpsku i Srbiju koja je, kaže, garant mira i bezbednosti za svakog Srbina gde god on bio.

Garant za nas u RS da ispunimo naš zavet, da zajednički možemo da upražnjavamo sve naše vrednosti, da očuvamo naš identitet i naše pravo na državu i slobodu, rekao je Dodik.

On je primetio da Srbija danas pod rukovodstvom Aleksandra Vučića beleži najbolje rezultate, pomaže RS, garant je mira, svesna sebe i svog postojanja.

Kako je rekao, Srbija pod rukovodstvom Vučića se gradi, ona je drugačija i lepša i na dobrom je putu.

To je Srbija koja će, kaže, garantovati Srbima opstanak i život u miru sa drugim narodima na ovim prostorima.

I danas nam dolaze neki sa strane, drže lekcije o tome kako da živimo, kako treba da se ponašamo, šta da uradimo, a ono sto oni misle da treba, rekao je on.

Dodik je rekao i da nam otimaju Kosovo, ne žele da čuju argumente i ponavljaju ono što su već rekli.

Moraju da razumeju da Srbi nisu narod koji se kupuje donacijama iz Brisela, imaju crvene linije slobode koje ne žele da izgube, poručio je Dodik.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija obeležava Dan državnosti

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2022

Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.