U OVOM SRPSKOM SELU SAMO JEDAN HEKTAR ZEMLJIŠTA VREDNIJI OD VILA NA DEDINJU I SENJAKU: Ovo je budućnost, i Bil Gejts je prošle godine kupio 250.000 hiljada hektara

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 16:29

U OVOM SRPSKOM SELU SAMO JEDAN HEKTAR ZEMLJIŠTA VREDNIJI OD VILA NA DEDINJU I SENJAKU: Ovo je budućnost, i Bil Gejts je prošle godine kupio 250.000 hiljada hektara

Selo Rumenka je postalo hit.

Za neverovatnih 500.000 evra prodat je hektar poljoprivrednog zemljišta, što je apsolutni rekord.

Najskuplje plaćena njiva nalazi se na teritoriji grada Novog Sada, u seocetu Rumenka. Kako je objavio Republički geodetski zavod (RGZ), to poljoprivredno zemljište u Rumenki prodato je u četvrtom kvartalu prošle godine za 50 evra po metru kvadratnom.

- Parcela je površine nešto manje od dva hektara, tačnije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 19.970 metara kvadratnih, i za nju je plaćeno 998.500 evra. To znači da hektar košta 500.000 evra. To je najskuplja oranica koja je ikada prodata u Srbiji. Do ove prodaje najskuplji hektar plaćen je 400.000 evra, a nalazio se u Kaću kod Novog Sada – naveo je RGZ.

Vladimir Rafajlović iz poznate novosadske agencije za nekretnine navodi da je ovde verovatno reč o zemljištu za koje može da se izvrši prenamena.

- Ono se nalazi u industrijskoj zoni, a vodi se kao poljoprivredno zemljište. Ovakvo zemljište je skupo jer njemu može da se promeni namena. Poljoprivredno zemljište kome ne može da se promeni namena najskuplje je u Bačkoj. Cene skaču i u Sremu, gde je zemljište pogodno za vinogradarstvo i voćarstvo. U ovim predelima Vojvodine je najkvalitetnija zemlja, pa se cene kreću od 15.000 do 30.000 evra po hektaru. Najjeftinije zemljište je u Banatu, jer je i najgoreg kvaliteta – navodi Rafajlović.

U poslednjem kvartalu 2023. godine najskuplje prodata njiva je u opštini Vrbas i za nju je novi vlasnik platio 3,5 miliona evra, saopštio je RGZ.

- Budući vlasnik je tu sumu platio za 249 hektara – naveo je RGZ.

-  Ponude zemljišta na tržištu je nedovoljno, a budući da je ono ograničen resurs, zainteresovanih za kupovinu je zaista mnogo – kaže ovaj menadžer agencije iz Novog Sada.

Koliko je sada kupovina poljoprivrednog zemljišta popularna, svedoče i poslevne aktivnosti jednog od najbogatijih ljudi današnjice, Bila Gejtsa.

Kod nas kao i svetu, vlada trend kupovine zemljišta.

Bil Gejts je prošle godine kupio 250.000 hiljada hektara zemlje. Svetska populacija se povećava i ulaganje u zemljište kao neobnovljivi prirodni resurs mnogi prepoznaju kao dobru investiciju – naglašava Milan Prostran. Sagovornik navodi da se sa smanjenjem slobodnog poljoprivrednog zemljišta povećava njegova cena.

- Najkvalitetnije zemljište u Srbiji nalazi se u okolini Bečeja i Srbobrana. Ima raznog zemljišta koje se prodaje – od bara, pašnjaka do utrina  - kaže ovaj stručnjak.

Izvor: Srbija Danas/BizPortal/Tamara Đurđević/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.