U Nemačkoj sve teže plaćati kešom – reagovala Bundesbanka

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 16:49

U Nemačkoj sve teže plaćati kešom – reagovala Bundesbanka

Građani u Nemačkoj sve teže dolaze do gotovine jer banke smanjuju broj bankomata i poslovnica, a neki restorani i trgovci počeli su da odbijaju gotovinu.

Nemačka centralna banka udružila je u petak snage s udruženjima banaka, trgovaca i potrošača na očuvanju gotovinskog plaćanja u periodu sve raširenije upotrebe kartica.

Bundesbanka je inicirala osnivanje Nacionalnog foruma za gotovinu koji će tražiti rešenja za aktuelne probleme u upravljanju gotovinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stoji na stranici centralne banke.

Forum će okupiti predstavnike centralne i komercijalnih banaka, potrošača, trgovaca, informatičkog sektora i kompanija koje upravljanju bankomatima, navodi Bundesbanka.

Građani u Nemačkoj sve teže dolaze do gotovine jer banke smanjuju broj bankomata i poslovnica, a neki restorani i trgovci počeli su odbijati gotovinu, požalilo se u petak Udruženje njemačkih potrošačkih organizacija (Vzbv).

Potrošači u Nemačkoj moraju i u budućnosti imati mogućnost izbora između gotovinskog i digitalnog plaćanja, rekla je članica uprave Vzbva Ramona Pop na skupu.

Nemačka ima dugu tradiciju gotovinskog plaćanja i trgovci su manje skloni prihvaćanju kartičnog plaćanja nego u drugim evropskim zemljama, posebno u Skandinaviji.

U internetskoj anketi među 1.000 ispitanika, sprovedenoj sredinom novembra u ime grupa za zaštitu potrošača, njih 26 posto odgovorilo je da su u poslednje tri godine bili primorani duže da putuju do mesta na kojem mogu podići gotovinu.

Njih 23 posto požalilo se na više troškove podizanja gotovine, a 27 posto navelo je da barem jednom u poslednjih šest meseci nisu mogli da plate račun novčanicama i kovanicama.

Prema rečima člana uprave Bundesbanke Burkharda Balca, cilj novoosnovane inicijative je da zadrži gotovinu “kao efikasno sredstvo plaćanja u širokoj primeni” u promenjivom platnom okruženju.

"Novim forumom možemo dati snažan glas gotovini i pomoći da građani u budućnosti mogu i dalje jednostavno i sigurno da plaćaju novčanicama i kovanicama”, rekao je Balc, koji će u forumu obavljati dužnost predsedavajućeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.