U Evropskoj godini železnice prezentovana vizija budućnosti Ranžirne stanice u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 15:04

U Evropskoj godini železnice prezentovana vizija budućnosti Ranžirne stanice u Novom Sadu

Danas je u Gradskoj kući u Novom Sadu, u prisustvu potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke za kulturu i informisanje Maje Gojković, ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, prezentovano jedno od mogućih rešenja za Ranžirnu stanicu u Novom Sadu. Reč je o vrednoj industrijskoj baštini Grada, Pokrajine i Republike Srbije za koju je projekat uradio Studio Gustava Ajfela pre tačno 110 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Idejno rešenje prezentovao je Kreativni konzorcijum koji čine: Fondacija za zaštitu kulturne i industrijske baštine iz Novog Sada, Coworking i IT korporativni akcelarator "ICT Hub" iz Beograda i Arhitektonski studio "Zabriskie".

U 2021. koju je EU proglasila Evropskom godinom železnice, Srbiju očekuje završetak najvažnijeg infrastrukturnog projekta, nove pruge Beograd – Novi Sad, pa je ovo pravi momenat da se pokrene pitanje budućnosti depoa parnih lokomotiva na Bulevaru Evrope kao budućeg mogućeg novog community centra i pešačke zone Novog Sada. Ideju o revitalizaciji i očuvanju Ranžirne stanice u Novom Sadu podržala je i organizacija Europa Nostra.

"Prezentacija i plan revitalizacije, rekonstrukcije i oživljavanja Ranžirne stanice koje smo danas videli, predstavljaju dobru ideju da se ovaj značajan, a još uvek neiskorišćen prostor, pretvori u mesto za kulturne i druge sadržaje za građane Novog Sada, budući da je reč o izuzetno vrednom industrijskom nasleđu. Prostor Ranžirne stanice, koji predstavlja važan i jedinstven spomenik industrijskog razvoja i vredno svedočanstvo, može po uzoru na slične lokacije u Evropi, obogatiti turističku i kulturnu ponudu Novog Sada. Zato je važno da radimo na njenom očuvanju, jer je Novom Sadu potrebno mesto za multifunkcionalni kulturni centar, muzejske i galerijske postavke, kao i za manifestacije na otvorenom za programe iz svih segmenata umetnosti", izjavila je nakon prezentacije Gojković.

"Sada, kada naše Železnice ulaze u novo poglavlje, sa najbržim prugama i najmodernijim vozovima u regionu i šire, moramo da se osvrnemo unazad i sačuvamo i važne delove njene istorije. Novosadska ranžirna stanica jeste nezaobilazan i vredan deo našeg industrijskog nasleđa, ali vreme je da nađe svoju namenu u modernom dobu i da ostane kao trajan spomenik i podsećanje", rekao je Momirović.

Domaćin sastanka, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je Grad, dok su drugi sumnjičavo gledali sa strane, dokazao da može da oživi zaboravljene, neiskorišćene prostore i da ih učini korisnim za čitavu zajednicu.

"Primer za to su Svilara i Kineska četvrt, pravi kreativni centri koji su vratili sjaj objektima koji predstavljaju naše važno nasleđe. Kao Evropska prestonica kulture dobili smo priliku da rešimo pitanja koja niko do sada nije rešio i da naš grad učinimo još boljim mestom za život u kojem mladi žele da ostanu, jer im je pružena mogućnost da se razvijaju i da stvaraju. Da Novi Sad bude moderan evropski grad koji čuva svoja identitetska obeležja po kojima je jedinstven, e to je naš cilj" zaključio je Vučević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Predstavljeno moguće rešenje za propalu Ranžirnu stanicu, uz "community centar" i stambene zgrade

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2021

Jedno od mogućih rešenja za staru Ranžirnu stanicu, koja već godinama propada usled nebrige, predstavljeno je u Gradskoj kući...Kakvo je tačno idejno rešenje za ovaj projekat medijima nije predstavljeno, ali je jedan nacrt podeljen na Instagram profilu gradonačelnika Miloša Vučevića. Ono što...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.