Ranžirna stanica Novi Sad - vizija budućnosti

Izvor: B92, 23.Apr.2021, 16:51

Ranžirna stanica Novi Sad - vizija budućnosti

Danas je u Gradskoj kući u Novom Sadu prezentovano jedno od mogućih rešenja za Ranžirnu stanicu u Novom Sadu.

Reč je o vrednoj industrijskoj baštini Grada, Pokrajine i Republike Srbije za koju je projekat uradio Studio Gustava Ajfela pre tačno 110 godina.

Idejno rešenje prezentovao je Кreativni konzorcijum koji čine: Fondacija za zaštitu kulturne i industrijske baštine iz Novog Sada, Coworking i IT korporativni akcelarator „ICT Hub“ iz Beograda i Arhitektonski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << studio "Zabriskie".

Prezentaciji su prisustvovali i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U 2021. koju je EU proglasila Evropskom godinom železnice, Srbiju očekuje završetak najvažanijeg infrastrukturnog projekta, nove pruge Beograd – Novi Sad, pa je ovo pravi momenat da se pokrene pitanje budućnosti depoa parnih lokomotiva na Bulevaru Evrope kao budućeg mogućeg novog community centra i pešačke zone Novog Sada, saopšteno je iz gradske uprave.

Ideju o revitalizaciji i očuvanju Ranžirne stanice u Novom Sadu podržala je i organizacija Europa Nostra.

Ministarka Maja Gojković nakon prezentacije je navela da plan revitalizacije, rekonstrukcije i oživljavanja Ranžirne stanice predstavlja dobru ideju da se ovaj značajan, a još uvek neiskorišćen prostor, pretvori u mesto za kulturne i druge sadržaje za građane Novog Sada, jer je reč o izuzetno vrednom insdustrijskom nasleđu.

"Prostor Ranžirne stanice, koji predstavlja važan i jedinstven spomenik industrijskog razvoja i vredno svedočanstvo, može po uzoru na slične lokacije u Evropi, obogatiti turističku i kulturnu ponudu Novog Sada. Zato je važno da radimo na njenom očuvanju, jer je Novom Sadu potrebno mesto za multifunkcionalni kulturni centar, muzejske i galerijske postavke, kao i za manifestacije na otvorenom za programe iz svih segmenata umetnosti."

Ministar Tomislav Momirović je rekao da je novosadska ranžirna stanica jeste nezaobilazan i vredan deo industrijskog nasleđa, ali da je vreme da nađe svoju namenu u modernom dobu i da ostane kao trajan spomenik i podsećanje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je grad dokazao da može da oživi zaboravljene, neiskorišćene prostore i da ih učini korisnim za čitavu zajednicu.

"Primer za to su Svilara i Кineska četvrt, pravi kreativni centri koji su vratili sjaj objektima koji predstavljaju naše važno nasleđe. Кao Evropska prestonica kulture dobili smo priliku da rešimo pitanja koja niko do sada nije rešio i da naš grad učinimo još boljim mestom za život u kojem mladi žele da ostanu, jer im je pružena mogućnost da se razvijaju i da stvaraju. Da Novi Sad bude moderan evropski grad koji čuva svoja identitetska obeležja po kojima je jedinstven, e to je naš cilj", zaključio je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.