Turističke agencije: Vlada RS nam duguje na stotine hiljada maraka

Izvor: Capital.ba, 13.Apr.2021, 15:44

Turističke agencije: Vlada RS nam duguje na stotine hiljada maraka

BANJALUKA – Ministarstvo trgovine i turizma RS duguje na stotine hiljada maraka turističkim agencijama i hotelima po osnovu realizovanih turističkih vaučera, što je ove subjekte primoralo da otpuštaju radnike i rupe krpe bankarskim kreditima. Foto: www.vladars.net Saopštili su ovo u Asocijaciji turističkih agencija RS (ATARS) te dodali da ih otkazi, na koje su agencije primorane, diskvalifikuju iz subvencija za poreze i doprinose. “Problemi počinju septembra 2020. od kada su počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << kašnjenja sa izdavanjem rješenja od strane Ministarstva, a onda i kašnjenja sa isplatama agencijama i hotelima za aplicirane vaučere. Pojedine agencije nisu još dobile rješenja za novembar, decembar, a kamoli za januar, februar, mart…Na ovaj način dolazimo do toga da se nekim privrednim subjektima duguju iznosi od 200 hiljada, pa čak i do 300 hiljada KM”, istakli su Asocijaciji. Kako tvrde, poseban problem predstavlja i tumačenje Uredbe Ministarstva, kojim se ne priznaju svi aplicirani i izdati vaučeri, pa će neke agencije i hoteli koji su oštećeni morati sudski dokazivati i potraživati svoja sredstva Podsjećanja radi, sve punoljetne osobe sa prebivalištem i državljanstvom RS imaju pravo na turistički vaučeru iznosu od 100 KM koji mogu iskoristiti u ugostiteljskim objektima u RS koji pružaju usluge smještaja, a koji su u uključeni u projekat vaučera. Građani rezervacije mogu vršiti lično u hotelima ili posredstvom turističke agencije, a prilikom rezervacije aranžmana umanjivao bi im se iznos za vrijednost vaučera. “Očekujemo da će Ministarstvo naći načina da ispuni svoje obaveze, da donese rješenja i isplati potraživanja turističkim agencijama i hotelima. Ne samo to, očekujemo i da će Ministarstvo naći načina da turističkim agencijama pomogne, dodijeli jednokratnu pomoć, subvencioniše doprinose i podrži agencije kao najvažniju kariku u lancu turističkih usluga. U protivnom, više nećemo ljetovati, zimovati, djeca neće ići na ekskurzije, nastave u prirodi, sajmove knjiga, pozorišne predstave, nećemo ići u banje, odmarališta, nećemo kupovati avio karte, neće nam trebati ni autobusi, ni hoteli, ni restorani”, upozorili su u ATARS. Naglasili su da agencije u 2020. i 2021. godini imaju pad prometa od 70 do 90 odsto. “Već je zatvoreno više od 50% agencija, a do kraja godine ovim tempom i sve preostale će se zatvoriti”, zaključili su u Asocijaciji.   CAPITAL: Bojana Ninković Чланак Turističke agencije: Vlada RS nam duguje na stotine hiljada maraka се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Ministarstvo: Refundacija za vaučere definisana uredbom

Izvor: Capital.ba, 14.Apr.2021, 07:48

BANJALUKA  – U Republici Srpskoj je realizovano više od 35.200 turističkih vaučera, a sprovođenjem ovog projekta u sektor turizma plasirano je više od 3,4 miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Foto: Ilustracija (wikipedia.org/Vlada RS) “Refundacija...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.