Troškovi i rezervacije srezali godišnju dobit ThyssenKruppa

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Nov.2018, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troškovi i rezervacije srezali godišnju dobit ThyssenKruppa

BERLIN - Neto dobit njemačkog industrijskog konglomerata Thyssenkruppa gotovo se istopila u financijskoj godini 2017/2018. zbog troškova i rezervacija za rizike koji proizlaze iz istrage o mogućem kršenju tržišne utakmice, pokazuje poslovno izvješće objavljeno u srijedu.

Nakon što se u izračun uključi prodaja imovine, neto dobit njemačke kompanije svedena je u financijskoj godini koja je završila u rujnu na samo 60 milijuna eura. U odnosu na prethodnu fiskalnu godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << smanjena je 78 posto.

Prihodi su porasli tri posto, na 42,7 milijardi eura.

"Protekla fiskalna godina bila je obilježena previranjima i izazovima", konstatira u priopćenju izvršni direktor Guido Kerkhoff.

Zbog istrage njemačkih regulatora o mogućem dogovaranju skupine kompanija o cijenama pojedinih vrsta čelika Thyssenkrup rezervirao je određeni iznos "za rizike vezane za kršenje ravnopravne tržišne utakmice", što je utjecalo na iznos neto dobiti.

Točan iznos rezervacija nije naveden u izvješću.

Paralelno je odjel opreme za industrijske pogone zabilježio neočekivano visoke troškove u pojedinim ugovorima, što je rezultiralo godišnjim operativnim gubitkom od 255 milijuna eura.

Uteg rezultatima bili su i viši troškovi sirovina.

U poslovnim je prognozama Thyssenkrupp prvi puta objavio da će planirana podjela poslovanja na dvije odvojene grupe generirati troškove veće od 500 milijuna eura.

Iako će u početnoj fazi biti bolna, podjela će nakon zaključenja krajem iduće godine povoljno utjecati na dionički kapital i bilancu, očekuju u upravi.

Ujedno bi spajanje europskog poslovanja sa čelikom s indijskom Tatom trebalo pomoći Thyssenkruppu da se uspješno nosi s poplavom jeftinog kineskog čelika, procjenjuju u kompaniji.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.