Trgovinska razmena duž Puta svile premašila 600 milijardi dolara

Izvor: B92, 17.Jul.2019, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovinska razmena duž Puta svile premašila 600 milijardi dolara

Peking -- Trgovinska razmena Kine sa zemljama koje učestvuju u projektu Pojas i put (BRI) je u prvoj polovini godine dostigla iznos od 617,5 milijardi dolara.

Trgovinska razmena sa zemljama koje su deo BRI je u ovom periodu povećana za 9,7 odsto, čime je premašena stopa rasta ukupne kineske trgovine, koja se zadržala na stabilnih 3,9 odsto. Podaci pokazuju da je trgovinski obrt sa Rusijom, Saudijskom Arabijom i Egiptom, porastao za 11,5 odsto, 34 odsto i 11 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kinesko ministarstvo trgovine je prošle nedelje saopštilo da su, u sklopu inicijative BRI, potpisani sporazumi o saradnji sa 18 arapskih zemalja. Trgovinski promet između Kine i arapskih zemalja je u 2018. godini dostigao 244,3 milijarde dolara, što je za 28 odsto više nego godinu dana ranije. Projekat nazvan "Put svile 21. veka" je pre šest godina najavio kineski predsednik Si Djinping, a od tada je Peking je potpisao 173 sporazuma sa 125 zemalja sveta i sa 29 međunarodnih organizacija.

Cilj inicijative vredne više milijardi dolara je bolja povezanost i saradnja izmedju Azije, Evrope, Afrike i Latinske Amerike, a stručnjaci tvrde da će značajno ojačati globalnu trgovinu, smanjujući troškove trgovine za polovinu zemalja učesnica inicijative.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.