Trgovci zabranili prodaju dragog kamenja iz Zimbabvea

Izvor: S media, 16.Avg.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci zabranili prodaju dragog kamenja iz Zimbabvea

Jedna od najvećih svetskih mreža za trgovinu dijamantima - Rapaport upozorila je danas da će isključenjem iz mreže kazniti svakog ko bude trgovao dijamantima iz Zimbabvea, spornih zbog ubistava i kršenje ljudskih prava u rudnicima u kojima su izvadjeni.

Rapaport čije je sedište u SAD, navodi da će objaviti imena bilo kojeg od 10.000 članova te organizacije ukoliko bude pokušao da trguje dijamantima iz Zimbabvea za koje se sumnja da su iskopani uz brutalnu eksploataciju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << radnika i ilegalno izneti iz spornih runika.

Medju kupcima na aukciji održanoj na aerodromu kod Hararea, bili su trgovci iz Izraela, Indije, Libana i Rusije.

Navodi se da nema garancije da drago kamenje sa prošlonedeljne aukcija u Zimbabveu nije ni u kakvoj vezi sa kršenjem ljudskih prava u rudnicima koji su bili pod vojnom upravom.

Humanitarne grupe tvrde da je vojska u oblastima gde su rudnici dijamanata, ubila 200 ljudi, silovala i držala radnike kao roblje i prisiljavala decu da rede.

U sredu je u Zimbabveu prodato ukupno 900.000 karata dijamanata čime je u toj zemlji okončana devetomesečna zabrana trgovine dragim kamenjem spornog porekla.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.