Izvor: B92, 07.Nov.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba li Srbiji razvojna banka

Beograd -- Dosta dugo se razgovara u stručnoj javnosti, među privrednicima i u ministarstvima, treba li Srbiji razvojna banka ili ne.

Mišljenja su podeljena ali se dalje od ideje, koju neki osporavaju, a neki vide kao dobro rešenje, za sada nije stiglo.

Najčešća objašnjenja koja se mogu čuti u vladi je da za to sada nema dovoljno novca.

Suština priče o razvojnoj banci, smatraju ekonomisti, jeste u činjenici kako naći realnih milijardu evra za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnivanje takve banke i ko će kasnije kontrolisati, kuda i kome idu sredstva pod povoljnim uslovima.

Boško Živković, predsednik Saveta guvernera, kaže da Srbiji neosporno treba takva banka, ministar Mlađan Dinkić je izjavio da Srbija nema novca za taj projekat, a iz Ministrstva finansija su javnosti poručili da još rade na strategiji da li Srbiji treba razvojna banka ili ne.

"Ko će dati novac u tu razvojnu banku, odakle njoj kapital i ko će biti njeni deponenti. Drugo, treba li država da pozajmljuje novac po 15 odsto, a da ga daje po 1 odsto, i kako će se sa tim novcem upravljati. Kad bi hteli da odgovrimo na svako od ovih pojedinačnih pitanja onda bi trebalo da imamo odgovor na pitanje treba li razvojna banka ili ne", kaže profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec.

"Ovako, ja mislim da u datim situacijama, ako se ništa ne promeni, ako se državni novac bude trošio kao što se troši onda je to još jedan način da se izgubi", smatra Zec.

"Ja mislim da Srbiji treba funkcija razvojne banke, ali nisam siguran da li treba da posežemo za otvaranjem nove razvoje banke, imajući u vidu da ih imamo 32. Pre bih rekao da fondovi koji su predviđeni za osnivanje razvojne banke budu raspoređeni na određene projekte preko postojećih banaka", kaže vlasnik "MK komerca" Miodrag Kostić.

Današnja "Srpska banka”, je nedavno pominjana kao buduća razvojna banka, ali od tog projekta za sada nema ništa. Za razliku od Srbije kao države, jedan njen deo, pokrajina Vojvodina,odnosno, tamošnja vlast, nije imala mnogo dilema, pre nekoliko meseci osnovali su razvojnu banku Vojvodine.

"Bez nekog zakona koji će nam omogućiti povoljnije uslove kreditiranja i u sadašnjim uslovima na osnovu zakona o bankama, pokušavamo da nađemo i stvorimo pretpostavke da imamo što jeftinije kredite", kaže predsednik izvršnog odbora razvojne banke Vojvodine Biljana Jovanović.

"To je već do sada urodilo sa prve tri milijarde izuzetno povoljnih sredstava koja su plasirana u našu privredu, koja su omogućila bolju likvidnost našim kompanijama", rekao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Sada se privreda Srbije, radi bržeg razvoja, podstiče iz mnogo različitih izvora.

To su: Fond za razvoj, Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, zatim Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Poslovni savet za mala i srednja preduzeća pri Ministarstvu ekonomije, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja pri kabinetu ministra bez portfelja.

Takođe, Ministarstvo za nauku finansira različite projekte, a pri Ministarstvu finansija formirana je Uprava za slobodne zone.

Na pitanje da li Srbiji treba razvojna banka ili ne, ekonomisti uglavnom jednoglasno odgovaraju, u ovom trenutku to je pre svega političko, a ne ekonomsko pitanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.