Transneft prelazi na GLONAS: smanjenje troškova i jačanje bezbednosti

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2012, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transneft prelazi na GLONAS: smanjenje troškova i jačanje bezbednosti

11.05.2012. -

Ruska kompanija "Transneft" zajedno s kompanijom "Navigacioni informacioni sistemi" (NIS) pristupila je projektu velikih razmera za stvaranje sistema monitoringa transporta na bazi tehnologija GLONAS (Globalni navigacioni sistem).

Danas se u Rusiji navigacioni sistemi kako ruske, tako i američke proizvodnje, koriste praktično u svim vrstama saobraćaja – vazdušnom, železničkom, vodenom i automobilskom. Od ove godine sva prevozna sredstva u Rusiji, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se koriste za državne potrebe, biće opremljena GLONASOM. Sad uz pomoć kompanije NIS GLONAS, koja se bavi satelitskim motitoringom saobraćaja "Transneft" želi da za nekoliko godina specijalnim terminalima opremi preko 20 hiljada vozila svojih jedinica na teritoriji cele zemlje, od Dalekog istoka do Baltičkog mora. To je veliki projekt, koji pretpostavlja stvaranje informativno-analitičkog sistema, koji koristi navigacione tehnologije, ističe direktor Departmana za upravljanje federalnim projektima kompanije NIS Roman Osipov.

Radi se o montiranju specijalnih pretplatničkih terminala u saobraćaju. To će omogućiti da se odredi lokacija i kontroliše rad visećih mehanizama, količina goriva u rezervoaru. Pritom se sve informacije slivaju u dispečerske punktove "Transnefta", u kojima dispečeri mogu da ih analiziraju, da na osnovu njih prave izveštaje i grafikone, da ih koriste u radu.

Predviđeno je da se projekat realizuje u roku od tri godine, u njemu je predviđeno stvaranje infrastrukture i opremanje svih vozila u okviru kompanije "Transneft". Uvođenje opreme na bazi GLONAS imaće dvostruki efekat. Kao prvo, upravljanja, pošto će korisnik sistema moći operativno da upravlja vozilima i da pobošljava maršrutu saobraćaja, ističe direktor službe za upravljanje projektima kompanije NIS Andrej Platonov.

Drugo je ekonomski efekat. Zahaljujući kontroli utroška goriva, utroška resursa u vozilima, smanjuje se nesvrshishodno korišćenje različitih mehanizama. Sistemi ove vrste se brzo isplate.

Primena savremenih navigacionih rešenja na bazi GLONAS omogućiće da se efikasno organizuje rad ogromnog automobilskog parka. Poboljšanje logistike će doprineti uštedi sredstava, a to znači porast ulaganja u proizvodnju.

Kompanija "Transneft" vrši transport preko 90 procenata nafte koja se vadi u Rusiji. Efikasna logistika će omogućiti da se pravilno upravlja prevozom robe i specijalne tehnike. Prilikom transporta nafte moraju se poštovati uslovi tehničke i ekološke bezbednosti. Monitoring na osnovu tehnologije GLONAS pojačaće bezbednost prevoza tereta na svim maršrutama.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.