Trampova kontroverzna odluka: Beli medvedi nisu zaštićeni, na staništu naftne bušotine

Izvor: B92, 13.Sep.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampova kontroverzna odluka: Beli medvedi nisu zaštićeni, na staništu naftne bušotine

Vašington -- Administracija Donalda Trampa namerava da dozvoli bušenje za vađenje nafte i gasa u delu arktičkog Nacionalnog skloništa za divlje životinje.

Ova zona na severu bila je zaštićena decenijama.

Biro za upravljanje zemljištem ponudiće i iznajmljivanje na čitavom obalskom terenu od skoro 650.000 hektara, uključujući mesta na kojima su staništa polarnih medveda i na koje karibui dolaze radi telenja, ukazuje "Gardijan".

Očekuje se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bušenje terena biti problem za indogeno stanovništvo koje živi od lova i ribe.

Demokratski Predstavnički dom američkog Kongresa je pre nekoliko sati usvojio zakon o zaštiti tog područja, ali je republikanska većina u Senatu bila nevoljna da ga odobri.

"Niko nije iznenađen što je administracija izabrala najagresivniju alternativu lizinga, čak se i ne pretvaraju da je to u vezi ograničenja ili smislene zaštite", izjavio je izvršni direktor Lige za divljinu Aljaske Adam Kolton.

U ekološki veoma osetljivom području arktičkog dela Aljaske bilo je zabranjeno za bušenje do promene nepovezanog zakona o porezu 2017, što je Kolton nazvao “sramotnim glasanjem”.

Procenjuje se da bi se godišnje od nafte iz ovog područja u atmosferu mogla izbaciti količina ekvivalentna 0,7-5 miliona metričkih tona ugljen-dioksida. Na gornjoj granici to bi bilo kao još milion automobila putevima godišnje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.