Trajaće 12 godina: Za preseljenje američke baze dvostruko više novca

Izvor: B92, 25.Dec.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajaće 12 godina: Za preseljenje američke baze dvostruko više novca

Tokio -- Za premeštanje američke baze u manje naseljeno područje na ostrvu Okinava biće potrebno više nego dvostruko novca i vremena nego što je ranije procenjeno.

Ministarstvo odbrane Japana navelo je da će preseljenje vazduhoplovne stanice američkog marinskog korpusa Futenma, iz gusto naseljenog Ginovanto Henokoa na istočnoj obali Okinave, koštati 930 milijardi jena (8,5 milijardi dolara) i trajati 12 godina, te će ono biti završeno tokom 2030-ih, preneo je AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Time će plan biti pomeren za više od jedne decenije, a već je odložen za više od 20 godina zbog lokalnog protivljenja i drugih razloga.

Mnogi stanovnici Okinave protive se preseljenju, jer ističu da bi baza trebalo da bude u potpunosti uklonjena iz Okinave.

Kritičari navode i da bi plan preseljenja trebalo ukinuti iz ekoloških razloga jer je to mesto stanište dugonga i korala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.