Trajaće 12 godina: Za preseljenje američke baze dvostruko više novca

Za premeštanje američke baze u manje naseljeno područje na ostrvu Okinava biće potrebno više nego dvostruko novca i vremena nego što je ranije procenjeno.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2019.

16:27

Trajaće 12 godina: Za preseljenje američke baze dvostruko više novca
Foto: Epa/HITOSHI MAESHIRO

Ministarstvo odbrane Japana navelo je da će preseljenje vazduhoplovne stanice američkog marinskog korpusa Futenma, iz gusto naseljenog Ginovanto Henokoa na istočnoj obali Okinave, koštati 930 milijardi jena (8,5 milijardi dolara) i trajati 12 godina, te će ono biti završeno tokom 2030-ih, preneo je AP.

Time će plan biti pomeren za više od jedne decenije, a već je odložen za više od 20 godina zbog lokalnog protivljenja i drugih razloga.

Mnogi stanovnici Okinave protive se preseljenju, jer ističu da bi baza trebalo da bude u potpunosti uklonjena iz Okinave.

Kritičari navode i da bi plan preseljenja trebalo ukinuti iz ekoloških razloga jer je to mesto stanište dugonga i korala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

12 h

Podeli: