Totalno potonula prodaja automobila: Primena ekoloških standarda uplašila kupce

Izvor: B92, 12.Jun.2019, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Totalno potonula prodaja automobila: Primena ekoloških standarda uplašila kupce

Peking -- Prodaja automobila potonula je u maju za 16,4 odsto u odnosu na isti mesec 2018. godine i to je najgori mesečni pad prodaje automobila u Kini.

To je 11. uzastopni mesec pada prodaje, koji dolazi nakon sunovrata od 14,6 odsto u aprilu i od 5,2 odsto u martu.

Razlog za to je što su pojedine kineske provincije počele da primenjuju standare o emisiji štetnih gasova i to pre zvaničnog roka centralne vlade 2020. godine, što je unelo neizvesnost kod proizvođača, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi Kinesko udruženje proizvođača automobila (CAAM).

Prodaja automobila u Kini je prošle godine prvi put zabeležila pad još od devedesetih godina prošlog veka, jer su usporavanje privrede i međusobne tarife Pekinga i Vašingtona uticale na raspoloženje potrošača.

Stručnjaci iz te oblasti, međutim, veruju da će se tržište vratiti na staze rasta u drugoj polovini ove godine zbog najavljene vladine podrške, koja ima za cilj da oživi prodaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.