Tamo gde su pravili atomsku bombu, kopali bitkoin

Izvor: B92, 10.Feb.2018, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tamo gde su pravili atomsku bombu, kopali bitkoin

Nekoliko naučnika ruskog nuklearnog postrojenja Sarov navodno su pokušali da rudare bitkoin na jakim kompjuterima u tom strogo čuvanom centru.

Međutim, pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) uhapsili su osumnjičene kada su pokušali da iskoriste neke od najmoćnijih super-kompjutera u Rusiji za sticanje bitkoina.

Federalni nuklearni centar u Sarovu, na zapadu Rusije, zatvorena je oblast i pod specijalnim je bezbednosnim režimom.

“Došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je do neovlašćenog pokušaja korišćenja kompjutera u privatne svrhe, uključujući takozvano „rudarenje“”, saopštio je Centar u Sarovu.

Super-kompjuter ne bi trebalo da bude povezan na internet iz bezbednosnih razloga, a kada su naučnici pokušali da to učine, odmah je obavešteno bezbednosno odeljenje nuklearnog centra.

Inače, prva atomska bomba Sovjetskog Saveza proizvedena je upravo u Sarovu, za vreme Josifa Staljina.

Sarov je u vreme Hladnog rata bio državna tajna i nije se nalazio na sovjetskim mapama, a posebne dozvole za ulazak u Centar Rusima su potrebne i danas. Nuklearni centar Sarov je 2011. godine nabavio super-kompjuter koji je u tom trenutku bio 12. najmoćniji računar na svetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.