Tajna ulaganja na Krimu - ko, kako i kad

Izvor: B92, 15.Feb.2019, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna ulaganja na Krimu - ko, kako i kad

Ruski investicioni forum, koji se ove nedelje održava u Sočiju, bio je sjajna platforma za krimske vlasti i sklapanje konkretnih dogovora.

Predsednik Krima Sergej Aksjonov potpisao niz dokumenata o saradnji sa regionima Ruske Federacije, kao i sporazume o investicijama.

Uprkos sankcijama, interesovanje investitora za Krim postoji i ono sve više raste, rekla je za Sputnjik ministarka finansija Republike Krim Irina Kiviko.

"Potpisali smo nekoliko investicionih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazuma sa velikim investitorima i sa velikim obimom investicijama. Jedan od njih je vredan pet milijardi rubalja (66, 3 miliona evra), drugi — dve milijarde, treći — milijardu rubalja. To jest, interesovanje za Krim postoji i ono stalno raste. Investitori su spremni da dolaze na Krim, da grade fabrike i otvaraju nova radna mesta. Investiciona klima je povoljna i mi pomažemo tim investitorima koji dolaze i ulažu novac, dajući im određene olakšice", rekla je Kiviko.

Ministarka dodaje da najvredniji sporazum od pet milijardi rubalja predviđa izgradnju fabrike aluminijuma, kapaciteta 18 hiljada tona godišnje.

Kiviko navodi da uprkos sankcijama koje su uvedene protiv Krima i mnoge zapadne kompanije ulažu u Krimsko poluostrvo.

"Ima mnogo stranih kompanija koje investiraju, ali oni uvek govore: "Samo naše ime ne pominjite". Mi tako i radimo. Bez obzira na sve, i obim uvoza i izvoza raste. Zauzvrat, i kompanije koje kod nas dolaze takođe se razvijaju, a među njima ima i mnogo evropskih, italijanskih. Poslovni svet smatra da je kod nas dobra investiciona klima i da imamo dobre uslove. Kod nas dejstvuje slobodna ekonomska zona, koja daje mnoge olakšice, što takođe privlači investitore. Zbog svega toga, mi ih rado dočekujemo i samim tim potpisujemo investicione sporazume".

Ministarka kaže da se trenutno mnogo projekata realizuje u sferi transporta, poljoprivrede, turizma, prehrambrene industrije, kao i u trgovinsko-logističkoj.

Govoreći o potencijalnoj saradnji sa Srbijom, Kiviko podseća da je bilo i kontakata i da su srpske delegacije posećivale Krim, prenosi Sputnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.