Gros očekuje završetak monitoring procesa za dve godine

Izvor: S media, 12.Jun.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gros očekuje završetak monitoring procesa za dve godine

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Andreas Gros ocenio da bi Srbija mogla za dve godine da ispuni preostale obaveze preuzete članstvom u toj organizaciji.

Gros je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem rekao da je dogovorena "mapa puta" koju treba da detaljno razrade srpske vlasti.

"Mislimo da je Srbija sposobna da za dve godine ostvari 'mapu puta', kao i finalizaciju saradnje sa Haškim tribunalom u svim tačkama, i da možemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << završimo monitoring proces i počnemo postmonitoring proces, što je u interesu evropske integracije Srbije", rekao je Gros.

Govoreći o poslaničkim mandatima, Gros je rekao da su poslanici slobodni da izadju iz neke grupe ali da onda ne bi trebalo da se priključe nekoj drugoj grupi.

"Kada ljudi biraju stranku, biraju i sastav parlamenta i taj sastav ne bi trebalo da se menja izmedju izbora", rekao je on.

Kada je reč o viznoj liberalizaciji, Gros je rekao da Srbija ne bi trebalo da se oseća nepoželjnom u Evropi i da Evropa treba da konkretnim merama pomogne srpskim gradjanima, posebno mladima.

Gros je prethodno razgovarao sa šefom srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Dragoljubom Mićunovićem.

Komitet ministara SE je nedavno odlučio da Srbija predje u režim "ciljanog monitoringa" čime je zvanično završen period generalnog monitoringa zemlje, koji je počeo nakon prijema zemlje u SE, polovinom 2003. godine.

Taj "ciljani monitoring" predstavlja praćenje odredjenih oblasti, izmedju ostalih pravosudja, korupcije i položaja manjina.

U Beogradu je pre nekoliko dana boravio i izvestilac Parlamentarne skupštine SE za Kosovo Bjorn fon Sidov koji je sa srpskim zvaničnicima razgovarao o zaštiti ljudskih prava na Kosovu i pravima nacionalnih manjina u Srbiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio u razgovoru sa predstavnikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Andreasom Grosom zadovoljstvo zbog činjenice da je Srbija, kao članica Saveta Evrope, prešla na viši nivo saradnje sa tom organizacijom.

U razgovoru Tadića i Grosa, koizvestioca Monitoring komiteta za Srbiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, bilo je reči o ispunjenju preostalih postpristupnih obaveza Srbije prema Savetu Evrope, medju kojima je i završetak saradnje sa Haškim tribunalom, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić razgovarao sa Grosom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2009

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa koizvestiocem Monitoring komiteta za Srbiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Andreasom Grosom, saopštilo je Predsedništvo...Kako je navedeno u saopštenju, predsednik Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Srbija, kao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Gros: Dogovorena mapa puta

Izvor: B92, 12.Jun.2009

Beograd -- Izvestilac Parlamentarne skupštine SE Andreas Gros ocenio je da bi Srbija mogla da za dve godine ispuni preostale obaveze preuzete članstvom u toj organizaciji... Gros je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem rekao da je dogovorena "mapa puta" koju treba da detaljno razrade...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.