Tadić pozvao američke investitore da ulažu u Srbiju

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić pozvao američke investitore da ulažu u Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas američkim privrednicima u Njujorku da su njihove investicije dobrodošle u Srbiju koja, kako je rekao, na Sjedinjene Američke Države gleda kao na strateškog privrednog partnera.

"Imamo zajedničku stratešku viziju budućnosti, zasnovanu na zajedničkim osnovnim vrednostima i načelima koji se baziraju na demokratiji i slobodnom tržištu. Do tog zajedničkog okvira meni i mojoj zemlji je veoma stalo", rekao je predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << govoreći na skupu "Investiranje u Srbiju" u njujorškom Harvard klubu.

Tadić je, kako prenosi Pres-služba predsednika Republike, naveo da je Srbija demokratska zemlja koja je uspostavila vladavinu prava i unutrašnju stabilnost, što su važni preduslovi za strana ulaganja.

"Tako danas izgleda Srbija, i u tom kontekstu želim da shvatite moju viziju sutrašnje prosperitetne Srbije koja je s pravom punopravni član Evropske unije", rekao je srpski predsednik i dodao da je članstvo u EU glavni strateški prioritet Srbije i najsigurniji put ka istinskoj konsolidaciji njenog društva.

Tadić je istakao da Srbija želi da igra vodeću ulogu u regionu, i da kao centralno tržište Jugoistočne Evrope, olakša liberalizaciju regionalne trgovine i ubrza održivi razvoj.

"Na taj način će zemlje regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, čije stanovništvo ima blizu 30 miliona ljudi, postati pripremljenije za evropske integracije, a naše privrede, naša preduzeća i privrednici, imaće bolje šanse da se takmiče na ekspanzivnom tržištu širom Evrope, na zajedničku korist svih zainteresovanih", rekao je predsednik Srbije.

On je podsetio i da Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom.

"Šanse koje američki investitori imaju sa Srbijom kao polazištem ka ovim dinamičnim narastajućim tržištima su gotovo neograničene. A kada se to spoji s činjenicom da se artikli koji se proizvedu u Srbiji mogu olakšano izvoziti u svih 27 zemalja Evropske unije, imate komparativne prednosti kao u retko kojoj zemlji bilo gde u svetu", rekao je Tadić.

On je naglasio da će, uz potpunu makroekonomsku stabilnost i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji koje treba da se odobri za otprilike godinu dana, Srbija biti usredsređena, i nadalje, na izgradnju institucija i administrativnih kapaciteta i nastavak privatizacije.

"Usredsredićemo se na stvaranje mehanizama održivog privrednog rasta, nove kulture poslovanja u okviru preduzeća i na moderniju menadžersku praksu. Sarađivaćemo s privatnim sektorom kako bismo ostvarili cilj da otvorimo 200.000 novih radnih mesta za sledećih pet godina. Naš cilj je da u Srbiju privučemo između šest i osam milijardi dolara direktnih stranih investicija", naglasio je predsednik Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.