Svinje za bagatelu

Izvor: Politika, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svinje za bagatelu

Cene tovljenika na najnižem nivou, ali proizvođači upozoravaju da posle velikog pojeftinjenja obično sledi i veliko poskupljenje

Na izmaku januara cena tovljenika u pojedinim krajevima Srbije toliko je pala da se oni mogu kupiti, doslovno rečeno, za bagatelu.

U Mačvi, na primer, cena tovljenika dostiže tek neki dinar preko 50 po kilogramu (!), dok je na drugim područjima situacija nešto bolja jer proizvođači za njih mogu da dobiju, zavisno od kvaliteta, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << između 70 i 80 dinara. Poznato je da cene u svinjarskoj proizvodnji imaju velike oscilacije, a ovoga puta taj dobro poznati svinjski ciklus okrenuo se protiv proizvođača. Direktor novosadske "Neoplante" Momir Jovanović kaže da je pri sadašnjoj povelikoj ceni kukuruza od preko 11 dinara za kilogram cena koštanja tovljenika oko 90 dinara za kilogram, a da on svojim stalnim dobavljačima koji proizvode najkvalitetnije mesnate svinje za njih plaća 80 dinara po kilogramu, zavisno od trenutnih prilika i 70 dinara. "Neoplanta ima četiri velike farme kao stalne dobavljače i za njih ne mogu da važe čisto tržišne cene, nekada smo mi na gubitku, nekada oni."

– U Mačvi je situacija specifična, to je svinjarski kraj, međutim oni proizvode najlošiju, masnu svinju. Bore se za kilogram, odnosno prirast, a ne za kvalitet. U mesnoj industriji važi izreka – samo kad svinje ne možeš nigde da nađeš, idi u Badovince. U nekim normalnijim prilikama mogli bi za taj kvalitet da dobiju 62,63 dinara po kilogramu umesto sadašnjih 52,53 dinara – kaže Jovanović.

Direktor "Neoplante" kaže da cena tovljenika još nije dostigla "dno" i da se, s obzirom na sadašnju ponudu i tražnju, može očekivati njihov dalji sunovrat. Period januar – mart je tradicionalno "tanak" po potrošnji, a svi statistički pokazatelji ukazuju da je kod svinjarstva došlo do povećanja proizvodnje.

– Nije ta ponuda toliko velika koliko je tražnja mala. Niska je kupovna moć stanovništva, a zbog toga što svinje vakcinišemo zbog bolesti svinjske kuge na tržište zemalja EU, na primer, nemamo prolaz ni sa svežim mesom ni sa prerađevinama pa se tako vrtimo u začaranom krugu ponude i tražnje. Sadašnju situaciju na tržištu mogla bi da spase država tako što bi Republičke robne rezerve interventno otkupile nekoliko hiljada tovljenika, a evo mi se nudimo da ih uslužno koljemo i zamrznute čuvamo. Inače, iskustvo nas je naučilo da posle ovakvog sunovrata cena sledi poskupljenje i ja prognoziram da će se to dogoditi u maju kada će tovljenicima cena dostići i 120-130 dinara po kilogramu – kaže Jovanović.

Da je u proizvodnji svinja veoma teška situacija potvrđuje i Rajko Latinović, direktor beogradskog "Imesa" koji kaže da su gubici takvi da "džabe rade i uz to još moraju i da doplate za pokrivanje gubitaka".

– Po ko zna koji put u ovoj proizvodnji se gubi kao posledica potpunog nereda i odsustva kontrole. Problem je i monopolski organizovana trgovina pa su proizvođači i klaničari zbog toga prinuđeni da robu daju pod uslovima koje diktira samo jedna strana – rekao je Latinović koji upravo zato nije bio voljan da saopšti uslove pod kojima svoju robu plasira u trgovine.

--------------------------------------------------------------------------

Mačvanci nisu došli

Iz Ministarstva poljoprivrede juče su saopštili da su prošlog petka mačvanski proizvođači svinja primljeni u tom ministarstvu zbog njihovog zahteva za hitan otkup tržišnog viška svinja. "Za utorak, 30. januar, zakazan je novi sastanak s njima i predstavnicima Ministarstva trgovine, PKS, klaničara i robnih rezervi na kome se glavni akteri, predstavnici Inicijativnog odbora mačvanskih stočara, nisu pojavili. Na ovom skupu, shodno dogovorima od petka, trebalo je da iznesu svoje zahteve, ali je njihovim nepojavljivanjem sastanak izgubio svaki smisao", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

J. Rabrenović

[objavljeno: 01.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.