Svetska banka: Pad nezaposlenosti, usporavanje rasta na Zapadnom Balkanu

Izvor: B92, 08.Okt.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka: Pad nezaposlenosti, usporavanje rasta na Zapadnom Balkanu

Beograd -- Privredni rast Srbije iznosiće ove godine 3,3 odsto, naredne će ubrzati na 3,9 procenata, a 2021. godine na 4,0 odsto, procenjuje Svetska banka.

U izveštaju "Rastuće neizvesnosti", prezentovanom u Kancelariji Svetske banke u Beogradu, navodi se da ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu usporava, s obzirom na činjenicu da se nastavlja silazni trend investicija i izvoza, i procenjuje da će u 2019. rast u regionu iznositi 3,2 odsto, što je pad u odnosu na 3,9 procenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2018.

Iako se za 2020. i 2021. godinu predviđa rast regionalne ekonomije, on će, kako se dodaje, ostati neznatno ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018. godine.

"Kontinuirani rast u regionu pomoći će u otvaranju novih radnih mesta, uključivanju većeg broja žena na tržište rada i u rešavanju izazova emigracije", rekla je Linda Van Gelder, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju te međunarodne finansijske institucije. "Međutim, skupljanje ekonomskih oblaka na horizontu upućuje na potrebu da donosioci politika ojačaju konkurentnost, povećaju efikasnost i efektivnost javne potrošnje i reše rastući fiskalni disbalans, kako bi nadogradili ove uspehe i stimulisali održivi rast", dodala je ona.

U izveštaju se predočava da se, uprkos ekonomskom usporavanju, u regionu nastavlja rekordno smanjenje nezaposlenosti. U poređenju sa prošlom godinom, do juna ove godine, otvoreno je 150.000 novih radnih mesta u regionu. Ovaj trend obuhvata 43.000 radnih mesta za mlade, pri čemu je skoro polovina ovih radnih mesta otvorena u Albaniji.

"Čak i sa ovako pozitivnim ekonomskim kretanjima, samo 44 odsto radno-sposobnog stanovništva na Zapadnom Balkanu ima posao, a neaktivnost na tržištu rada je i dalje prisutna sa 48 procenata, te su zabrinjavajuće sve veće međuregionalne razlike u rezultatima tržišta rada".

U kontekstu sve veće neizvesnosti u regionu, izveštaj poziva na brzo unapređenje javne potrošnje i konkurentnosti. Strože kontrole fonda zarada, smanjenje poreskih izdataka i bolje targetiranje socijalnih programa mogu da rezultiraju većim javnim ulaganjima, povećanjem jednakosti i stvaranjem fiskalnih rezervi kako bi se ublažili rastući rizici u regionu, zaključuje se u izveštaju Svetske banke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.