Svetska banka: Pad nezaposlenosti i usporavanje privrednog rasta u regionu Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka: Pad nezaposlenosti i usporavanje privrednog rasta u regionu Zapadnog Balkana

Ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu se usporava i rast će u 2019. iznositi 3,2 odsto, što je pad u odnosu na 3,9 odsto 2018. godine, navodi se u proceni novog Redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke, pod naslovom "Rastuće neizvesnosti".
U izveštaju se navodi da se ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu usporava, s obzirom na činjenicu da se nastavlja silazni trend investicija i izvoza.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Rast je nastavljen u Severnoj Makedoniji u 2019. nakon značajnog usporavanja, na Kosovu se očekuje i dalje snažan rast od četiri odsto, dok većina privreda u regionu beleže sporiji rast u poređenju sa prethodnom godinom. Iako se za 2020. i 2021. godinu predviđa rast regionalne ekonomije, on će ostati neznatno ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018. godine", ističe se u izveštaju.
Regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda van Gelder rekla je da će kontinuirani rast u regionu pomoći u otvaranju novih radnih mesta, uključivanju većeg broja žena na tržište rada i u rešavanju izazova emigracije.
Uprkos ekonomskom usporavanju, u regionu se nastavlja rekordno smanjenje nezaposlenosti, ukazuje se u izveštaju.
U poređenju sa prošlom godinom, do juna ove godine otvoreno je 150.000 novih radnih mesta u regionu. Ovaj trend, ističu, obuhvata 43.000 radnih mesta za mlade, pri čemu je skoro polovina ovih radnih mesta otvorena u Albaniji.
"Čak i sa ovako pozitivnim ekonomskim kretanjima, samo 44 odsto radno sposobnog stanovništva na Zapadnom Balkanu ima posao, a neaktivnost na tržištu rada je i dalje prisutna sa 48 odsto, te su zabrinjavajuće sve veće međuregionalne razlike u rezultatima tržišta rada. I na Kosovu i u Bosni i Hercegovini neaktivnost se povećala u 2019, što sugeriše da je više ljudi napustilo tržište rada nego što je onih koji su pronašli posao", navodi se u saopštenju.
U izveštaju se poziva na brzo unapređenje javne potrošnje i konkurentnosti i to u kontekstu, kako navode, sve veće neizvesnosti u regionu.
"Strože kontrole fonda zarada, smanjenje poreskih izdataka i bolje targetiranje socijalnih programa mogu da rezultiraju većim javnim ulaganjima, povećanjem jednakosti i stvaranjem fiskalnih rezervi kako bi se ublažili rastući rizici u regionu", zaključuje se u saopštenju Svetske banke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetska banka previđa Srbiji stabilnu inflaciju i priliv stranih investicija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2019

Svetska banka očekuje da Srbija ove i sledeće godine zadrži nivo stranih direktnih investicija (SDI) na šest procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da inflacija ostane u okviru ciljane vrednosti Narodne banke Srbije...Očuvanje nivoa stranih direktnih investicija će biti moguće zbog ulaganja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Svetska banka: Srbija će ove godine teško postići rast od 3,5 odsto

Izvor: Danas, 08.Okt.2019

Srpska ekonomija je u prvoj polovini ove godine imala rast od 2,8 odsto, tako da će biti teško postići planirani godišnji rast od 3,5 odsto, ocenili su danas stručnjaci Svetske banke. Članak Svetska banka: Srbija će ove godine teško postići rast od 3,5 odsto se pojavljuje prvo na Dnevni list...

Nastavak na Danas...

Strani investitori ubrzali iznošenje profita iz Srbije

Izvor: Danas, 08.Okt.2019

Ekonomski rast u regionu Zapadnog Balkana se usporava i u 2019. godini prosečan rast BDP-a će iznositi 3,2 odsto, rečeno je na predstavljanju izveštaja za Zapadni Balkan Svetske banke pod nazivom "Rastuće neizvesnosti". Članak Strani investitori ubrzali iznošenje profita iz Srbije se pojavljuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.