Sve više njiva u državnom vlasništvu date u zakup i to na više godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Dec.2019, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više njiva u državnom vlasništvu date u zakup i to na više godina

Drugi krug nadmetanja za dodelu državnog zemljišta u zakup je u toku u 96 opština. Pojedinci pozitivno ocenjuju što se zemljište u zakup daje uglavnom na 10 godina, što im omogućava planiranje.

Agroekonomska 2019/2020 godina je rekordna po površinama državnog zemljišta koje je dato u zakup u velikom broju opština i gradova, navodi se na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište.

Rekordne površine državnog zemljišta u zakup, za sada, imaju Babušnica, Golubac, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Knić, Kuršumlija, Ljubovija, Medveđa, Nova Varoš, Požega, Prijepolje, Prokuplje, Ražanj i Raška.

To su informacije na osnovu dela okončanih postupaka u okviru prvog kruga javnog nadmetanja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koji je raspisan u 37 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, a u toku je drugi krug javnih nadmetanja u 96 lokalnih samouprava.

Na sajtu Uprave navodi se da se u narednih nekoliko dana očekuje da i preostalih 12 lokalnih samouprava uz saglasnost Uprave za poljoprivredno zemljište ponudi državno zemljište u zakup u prvom krugu.

U Upravi ističu da je, na primer, u Kniću ove godine u zakupu 14,7870 hektara, dok je prethodne godine bilo 6,2750 hektara, dok u Požegi prošle godine nije bilo zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, a ove godine je u zakup izdato 51,1895 hektara.

Zatim, u Prokuplju je zaključeno 14 ugovora o zakupu na period od 10 godina u površini od 48 hektara, čime je, navode, ukupna površina pod višegodišnjim zakupom u toj opštini povećana na čak 519,05 hektara.

Nova Varoš ima najveće povećanje površina pod zakupom u ovoj godini, dodajući u Upravi da se pod zakupom nalazi 278,53 hektara, što je čak 3,5 puta više nego prethodne godine.

U Upravi očekuju da će, nakon okončanja postupka davanja u zakup i u ostalim opštinama i gradovima, doći do novih rekordnih površina državnog zemljišta datog u zakup, a pre svega višegodišnji zakup.

Ocenjuju da su rekordne površine pod zakupom posledica, između ostalog, detaljnog popisa i evidencije državnog poljoprivrednog zemljišta koja je uspostavljena i praćena uz podršku najsavremenijeg geografsko-informacionog sistema koji je Uprava primenila u svim jedinicama lokalne samouprave i za celokpuno državno poljoprivredno zemljište.

Navode i da je povećanje zainteresovanosti poljoprivrednika nastalo i usled činjenica da Uprava nudi uglavnom desetogodišnje periode zakupa koji poljoprivrednicima omogućavaju izvesnost i planiranje poljoprivredne proizvodnje na duži rok.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.