Sve više falsifikovanih deviza, dolar prednjači

Izvor: RTS, 12.Jul.2019, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više falsifikovanih deviza, dolar prednjači

U Srbiji je za šest meseci otkriveno tri puta više falsifikovanih deviza nego pre godinu dana, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije.
NBS u prvih pola godina otkrila je 3,2 puta više falsifikovanih novčanica efektivnog stranog novca nego godinu dana ranije u istom periodu, i dok je falisifkovanih evra bilo tri puta više, otkrivenih falsifikovanih američkih dolara bilo je 4,9 puta više.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Među 1.015 falsifikovanih novčanica stranog novca najčešće su otkrivane falsifikovane novčanice od 100 evra - 784, a zatim od 100 američkih dolara kojih je bilo 101, dok je na trećem mestu novčanica od 50 evra sa 67 otkrivenih falsifikata.
U ovom periodu otkriveno je i 27 falsifikovanih novčanica nemačke marke.
Za pola godine u Srbije je otkriveno 1.924 falsifikovane dinarske novčanice u ukupnoj vrednosti od 2,3 miliona dinara a gotovo polovina bile su "hiljadarke", navodi se u izveštaju NBS.
Posle "hiljadarki" koji je otkriveno 943 ili 49 odsto, najčešće se falsifikuju novčanice od 2.000 dinara - 30 odsto i 500 dinara - 19,4 odsto.
"Na milion komada gotovog novca u opticaju otkrivena su 5,2 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, to jest na milijardu dinara u opticaju otkrivena su 10,3 hiljade dinara falsifikovanog novca", saopštila je NBS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.