Kako putarine pune državni budžet

Izvor: RTS, 12.Jul.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako putarine pune državni budžet

Četiri miliona vozača više prošlo je auto-putem kroz Srbiju prošle godine u odnosu na 2017. Državni budžet time se uvećao za gotovo tri milijarde dinara. U "Putevima Srbije" očekuju da se taj trend nastavi, naročito kada se uzmu u obzir nove deonice auto-puta, ali i najavljeno povećanje putarina.
Auto-putem kroz Srbiju u prvoj polovini godine prošlo je gotovo 1.300.000 vozila više nego u istom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << periodu 2017. To je prihode od putarina uvećalo za oko pola milijarde dinara.

Taj trend, tokom godina, gotovo da ne jenjava. Od 2007. do 2018. i promet i prihodi porasli su za oko 60 odsto. Uz obrazloženje da za održavanje puteva nedostaje 100 miliona evra godišnje, putarine se povećavaju za 12 odsto i pune budžet "Puteva Srbije".
"Mi očekujemo da će se prihod od naplate putarine uvećati do kraja godine za nekih 1,3 milijarde dinara. Kada god smo imali otvaranje novih deonica auto-puta, povećava se broj vozila, jer samim tim skraćuju vreme putovanja. Ove godine očekujemo otvaranje deonice Obrenovac-Preljina tako da će i to uticati na porast prihoda od naplate putarina", ističe Nikolina Arbutina iz "Puteva Srbije".
Naplata uloženog u izgradnju puteva počinje otvaranjem nove deonice. Zato svako probijanje rokova košta. Evropljanima na putu za jug tranzit kroz Srbiju je veoma značajan. Otuda i ulaganja iz fondova EU.
"Šveđanin koji krene na more u Grčkoj kada krene iz Švedske nema nikakvu razliku u kvalitetu putne mreže, u komforu koji će doživeti tokom putovanja, zato je i Srbija odvojila velika sredstva da stignemo zemlje okoline", navodi Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.
U evropskim zemljama prosek cene putarine je pet evrocenti po kilometru. Srbija se tome neće značajno približiti ni poslednjim poskupljenjem. Važno je jedino, naglašavaju ekonomisti, da se povećani priliv oseti u kvalitetu vožnje.
"Verujem da se iz toga obezbeđuje dobar deo širenja infrastrukture, popravljanje kvaliteta te postojeće mreže s obzirom da je još jedan deo toga u lošem stanju ili nije održavan na adekvatan način dugi niz godina i čini mi se da će završavanje koridora stimulisati strance da više koriste putnu mrežu Srbije", napominje ekonomista Ivan Nikolić.
U godini razvoja infrastrukture, kako je 2019. označio ministar finansija, najavljen je početak izgradnje 110 kilometara tzv. Moravskog koridora kojim se povezuje Čačak, Kraljevo, Kruševac, Pojate.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.